Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

Боролися чи не боролися? Україна погіршила рейтинг в Індексі сприйняття корупції

Україна набрала 30 балів зі 100 можливих у Індексі сприйняття корупції-2019 (Corruption Perceptions Index, CPI) – це на два бали менше, ніж у 2018 році. Тим самим Україна повернулася на рівень 2017 року і посідає 126-те місце зі 180 держав. Поруч з нами у рейтингу – Киргизстан, Азербайджан та Джибуті. Про це свідчать результати дослідження Transparency International Ukraine.

РФ зберегла свою позицію та займає 137-ме місце в рейтингу (28 балів). Цікаво, що Білорусь додала один пункт і посідає 66-те місце (45 балів). Польща опинилася на 41-му (58 балів), Словаччина – на 59-му місці (50 балів).

У порівнянні з попереднім роком сім балів додала Вірменія (загалом 42 бали). А от Румунія втратила три бали (44), Угорщина – два (44), а Молдова один пункт (32).

Лідери CPI суттєво не змінилися. На першому місці – Нова Зеландія та Данія, які набрали по 87 балів. Друге місце у Фінляндії  – 86 балів. Третє місце ділять Швеція та Швейцарія – 85 балів. Примітно, що вісім із десяти країн у першій десятці – представниці Західної та Північної Європи.

А хто пасе задніх? Виявилося, що у кінці списку опинилися Сирія (13), Південний Судан (12) та Сомалі (9). Відповідно вони посідають 178-ме, 179-те та 180-те місця.

Та повернімося до України, яка опинилася на 126-му місці. До речі, найнижчий показник України був у 2013 році (25 балів). Нині ж оцінка України складається з дев’яти різних досліджень: три з них показали незначне зростання, три – нульову динаміку, а ще три – зниження. Найбільший мінус – це 13 пунктів у дослідженні Global Insight Country Risk Ratings, яке продемонструвало ризик зіткнутися з хабарництвом чи іншими проявами корупції при веденні бізнесу – від отримання великих контрактів до повсякденної роботи.

«CPI враховує дослідження за останні два роки. З початку 2017-го в Україні фактично відбувалося згортання реформ і боротьби з корупцією. Влада відверто намагалася обмежити незалежність антикорупційних органів, затягувала запуск Вищого антикорупційного суду, створювала законодавчі перепони. Що вже говорити про політичну заангажованість тодішнього НАЗК і провальну судову реформу. Останні пару років влада проігнорувала більшість рекомендацій, а деякі з них були критично важливими», – зазначив виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

У Transparency International Ukraine зазначають, що влада не тільки неохоче дослухалася до порад громадськості та міжнародних партнерів, а часом й активно протидіяла їм. Окрім того, останні кілька років влада проігнорувала більшість даних їй рекомендацій.

Вікторія МАРСОВА

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...