Вторник , 19 Март 2024
Политика

Бюро розбрату: надії на очищення ДБР зникли

Минулого тижня інформаційний простір сколихнула новина про те, що колишній адвокат Віктора Януковича Олександр Бабіков став першим заступником директора Державного бюро розслідувань. Хоча чутки про це ходили вже деякий час, та до останнього моменту не вірилося, що подібне може трапитися у постмайданній Україні. Як захисник, який представляв інтереси екс-президента-втікача, може в принципі працювати в правоохоронному органі, який веде розслідування справ стосовно режиму Януковича?Невже немає конфлікту інтересів?

Ще до скандального призначення з’явилась інформація про те, що Олександр Бабіков може курувати розслідування справ Майдану. Тоді Адвокатська дорадча група разом із кількома громадськими організаціями звернулись з листом до президента Володимира Зеленського, спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова і тимчасової виконувачки обов’язків директора ДБР Ірини Венедіктової.

«Звертаємо Вашу увагу, що призначення Олександра Бабікова не є можливим. І не лише тому, що це взагалі морально неприпустимо і страшно звучить!.. Це вже нищить довіру до ДБР на друзки – як з боку потерпілих, з боку слідчих, так і довіру суспільства в цілому.

У цього кандидата є очевидний прямий конфлікт інтересів. Оскільки кримінальні провадження, в яких він захищав свого клієнта – Януковича Віктора Федоровича, після втрати прокуратурою функцій слідства передані за підслідністю в ДБР. Керувати слідчими, які розслідують справу підозрюваного – клієнта керівника цих слідчих, – порушення базових принципів кримінального процесу (принцип змагальності, верховенства права), норм закону про запобігання корупції…

Очевидно, що відповідна позиція, яку адвокат формував і обстоював тривалий час, а також співпраця з іншими захисниками (адвокати АО «Авер Лєкс»), у команді яких відбувався захист, вступає в суперечність із службовими повноваженнями заступника ДБР, який куруватиме слідчі чи оперативні підрозділи, які розслідують ці кримінальні провадження.

Це природний конфлікт між слідством і захистом, який покладено в основу важливого принципу кримінального процесу – змагальності сторін. І в конкретних кримінальних провадженнях, які перебувають у провадженні ДБР, – за підозрою у вчиненні злочинів Януковичем В.Ф. цей конфлікт безпосередньо наявний… Тобто такий кандидат з точки зору законодавства і здорового глузду не мав навіть пройти етап перевірки документів і бути допущеним до співбесіди», – йдеться в листі.

Втім, у ДБР поспішили спростувати інформацію про те, що Олександр Бабіков куруватиме розслідування справ Майдану.

«Перший заступник директора ДБР вже не має ніякого відношення до справ Майдану. Тобто розподілені функції, повноваження між заступниками директора ДБР, і він не має жодного відношення до розслідування цих справ… Побоювання суспільства з цього приводу безпідставні, вже немає ніякого конфлікту інтересів, і це запевнив як перший заступник, так і т.в.о. директора ДБР. Тож ні пошта, ні інші матеріали не потраплятимуть до першого заступника з цих питань», – зазначив під час прес-конференції слідчий Третього відділу ДБР Артем Яблонський.

Він додав, що Бабікову доручено контроль за станом досудового розслідування справ у ДБР, окрім справ Майдану.

В той же час в Офісі генерального прокурора говорять про те, що не уявляють, яким чином відгородити Бабікова від майданівських справ.

«Наразі я, як і інші представники ЗМІ, громадськості, чув лише запевнення того, що він не матиме жодного відношення до майданівських проваджень. А як це буде організовано з урахуванням того, що в нього посада першого заступника, а на період фактичної відсутності директора повноваження виконує перший заступник, та яким чином це буде організовано в ДБР, так щоб він не мав відношення до жодного з майданівських проваджень, я наразі не знаю… У судових засіданнях кілька разів перетинався з паном Бабіковим, коли він захищав Януковича, і мені здавалося, що він був дуже відданий інтересам захисту тієї людини, яку він захищав», – сказав прокурор Офісу генпрокурора Олексій Донський.

Після звільнення Романа Труби з посади директора ДБР у декого жевріли надії на те, що цей глобальний правоохоронний орган зможе стати справді ефективним та прозорим. Втім, після таких призначень усі надії вмирають. Раз і назавжди.

Так, родичі героїв Небесної сотні вимагають звільнення Бабікова. Та чи відбудеться воно? У це віриться насилу. Сумно, але хай там як, все що нам залишається поки що – пильно стежити за подіями. А також сподіватися на те, що справи Майдану все ж будуть розслідувані. Та скільки ж років ми вже можемо сподіватися?

Яна ДЖУНГАРОВА

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.