Вторник , 19 Март 2024
Политика

Децентралізація відкладається: новий законопроект президента нещадно розкритикували

13 грудня минулого року президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади). От тільки ця ініціатива була піддана нищівній критиці. Мало того, що була зроблена спроба внести норму, яка б спрощувала закріплення особливого статусу за окупованими територіями, так ще й вводився інститут префектів, який би значно посилював президентську владу. Однак суперечливих та навіть відверто небезпечних моментів у документі було чимало… Тож 27 грудня глава держави вирішив відкликати законопроект та внести новий, виправлений.

Втім, у відредагованому варіанті змін до Основного Закону залишили чи то навіть дописали чимало дискусійних норм. Для прикладу, у доопрацьованому проекті з’являються нові повноваження префекта, де він «вносить президенту України подання про тимчасове зупинення повноважень голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради». Залишилась норма, де визначається, що префект «видає акти, які є обов’язковими на відповідній території». Знову-таки встановлюється, що виключно законами визначається «статус адміністративно-територіальних одиниць; статус міста Києва як столиці України». Тож особливий статус не треба вносити в Конституцію й шукати для цього 300 голосів. І таке інше…

Отож не дивно, що знову здійнявся шквал критики.

«Зміни до Конституції щодо децентралізації повинні зміцнити права громад! Новий проект не відповідає цій вимозі. Якість і консенсус важливіші, ніж швидкість!», – йдеться в повідомленні посольства Німеччини в «Твіттері».

«Канада поділяє занепокоєння багатьох голів місцевої влади, представників громадянського суспільства та експертів стосовно законопроекту №2598, який обмежує демократичні процеси. Ми закликаємо до інклюзивних громадських консультацій стосовно змін і узгодження з принципами Європейської хартії місцевого самоврядування», – зазначили у посольстві Канади.

Разом із тим вже з другою заявою виступили представники місцевої влади та експерти з децентралізації, категорично закликавши не голосувати за законопроект №2598.

«Ми глибоко стурбовані тим, що оновлений текст змін до Конституції України невідомого авторства, як і початковий проект, який був внесений від імені президента 13 грудня 2019 року, попри часткове виправлення недоліків, на яких ми наголошували в нашій попередній спільній заяві, зазнав лише технічно-формальних коректив, щоб уникнути можливого негативного висновку Конституційного суду України, і містить ряд загрозливих формулювань, які створюють можливості для демонтажу автономії місцевого самоврядування», – йдеться у заяві.

Та незважаючи на це, минулого тижня зміни до Конституції мали розглядати у сесійній залі для того, щоб направити їх до Конституційного суду. От тільки сталося дещо дивне. Президент України Володимир Зеленський раптово відкликав поданий виправлений проект закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)». Глава держави вирішив відправити документ на доопрацювання. Таке рішення було прийняте після зустрічі Зеленського з головою та заступниками фракції «Слуга народу».

Чесно кажучи, навіть якось незручно за президента. Ну як так можна двічі вносити, і двічі відкликати? Чому не можна було провести обговорення, а вже потім вносити документ на розгляд парламенту? А ще це має дивний вигляд у контексті того, що Давид Арахамія минулого тижня відкликав законопроект, який передбачав зміни до Регламенту…

Що ж трапилося? Влада вирішила прислухатися до критики? Вірогідно, що не обійшлося (так часто у нас буває) без тиску з-за кордону. Втім, відповідь набагато простіша. Під законопроект просто не змогли назбирати потрібної кількості голосів. Тож коаліція вже не така моно?

Яна ДЖУНГАРОВА

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.