Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

Битва за землю триває: “Слуг” змусили дотримуватися Регламенту

Минулий пленарний тиждень знову пройшов під знаком протестів. Суспільство знову намагалося напоумити «зелену» монобільшість відмовитися від запровадження ринку землі, який влада намагається проштовхнути в турборежимі з ознаками злочину. Аграрії перекривали траси по всій Україні й декілька днів пікетували Верховну Раду. Із сутичками й постраждалими, що спонукало владу проводити засідання комітету у закритому режимі. Ті, кому не байдужа доля рідної землі, виходили також на Хрещатик. Завдяки народному тиску та позиції опозиційних політичних сил на чолі з «Батьківщиною» поки вдалося виграти бій, але фінальна битва ще попереду.

Нагадаємо, представники монобільшості прогнозували, що законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення вдасться проголосувати вже у другому читанні та в цілому вже найближчим часом. Ось, щоправда, для цього потрібно було нашвидкуруч розглянути 4700 поправок.

Засідання комітету з питань аграрної та земельної політики, що відбулося у минулу середу, можна легко вносити в аннали нахабства й шахрайства одночасно. Спочатку, здавалося б, було ухвалено рішення, що розгляд сумнозвісного закону №2178-10 відбуватиметься у суворій відповідності до регламенту.

«Понад чотири тисячі правок будуть одна за одною розглянуті в комітеті, депутати отримають 10 днів для їх розгляду. Судячи з усіх положень регламенту, закон про розпродаж землі до Нового року не буде виноситись на розгляд у Верховну Раду. І це є перемога, але ми будемо боротися далі», – наголосила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Але це було тільки початком. У той самий день після перерви і вже без участі керівництва парламенту представники монобільшості в комітеті провалили пропозицію колег від опозиції відкликати законопроект й почати розробляти новий – із урахуванням вимог фермерів та агроспілок. Далі відмовилися від персонального голосування – адже «зеленим» дуже не хочеться перед виборцями «відкривати личко». Значно краще для них, щоб за ту чи іншу поправку проголосувало умовних дев’ять депутатів, ніж був опублікований повний перелік тих, хто своєю діяльністю допускає до українських чорноземів великі іноземні корпорації.

Після цього з’ясувалося, що кількість поправок зменшилася вдвічі. Не важко здогадатися, що авторами зниклих правок були представники опозиційних політичних сил. Натомість з’явилися нові, які прямо протирічать обіцянкам Зеленського щодо допуску на ринок іноземців. Так, в них справді йдеться про обмеження в одні руки, але такі обмеження не стосуються банків й кредитних установ, у тому числі іноземного походження. Що це? Маніпуляція заради можливості спекулювати українською землею!

Про те, що згідно із законом «Про Комітети Верховної Ради» поправки мають роздавати хоча б за день до початку засідання, щоб надати можливість парламентарям опрацювати їх, у «зелених», схоже, не чули й не хотіли чути – адже видавши купу паперу, вони, певно, сподівались, що справжні народні обранці не побачать змін.

Та й на розгляд однієї поправки «зелені» милостиво виділили аж 30 секунд. При цьому в своїх постах у соцмережах представники монобільшості не забували писати про те, що автори за такий час встигли б тільки представитися, але не пояснити, в чому полягає їхня ініціатива.

А щоб младодепутати не помилилися з вибором із новою таблицею поправок, яку ніхто до цього в очі не бачив, над кожною з них стояв «+» або «-». Це помітив позафракційний нардеп Сергій Лабазюк, який додав, що пропозиції аграріїв не були враховані повністю, в той же час так з’явилися новели, якими повністю «зливається» земля під іноземців.

Згідно з регламентом, засідання має закриватися в день відкриття. Але не для «зелених». У турборежимі вони розглянули 200 правок – й депутатів розпустили далеко за опівніч. Рівно для того, щоб наступного дня о 8-ій ранку знов зібратися й пройти ще трішки…

Монобільшість розуміє, що їхній ганебний план проштовхування дикого ринку землі відразу після Нового року провалився. І вони були змушені піти на вимоги опозиційних політиків дотримуватися регламенту. Але чого вони хотіли досягти такою поспішністю? Проштовхнути правки на користь латифундистів, сподіваючись, що їх не помітять? Не вийшло. Проте «зелений каток» не полишає своїх намірів – засідання Аграрного комітету відбуватимуться у святкові дні: 26, 27 і 28 грудня 2019 року та 2, 3, 6, 8, 9, 10 січня 2020 року. Фактично це буде єдиний комітет, який позбавився зимових канікул. І, найвірогідніше, монобільшість сподівається, що парламентарі пропускатимуть засідання. Проте опозиція запевняє, що просто так вона землю на розтерзання не віддасть.

«Батьківщина» разом з іншими парламентськими фракціями Меморандум домоглася того, щоб на комітеті не тільки оголошували номери правок, як це відбувалось під час останнього засідання, а ще й було виділено до двох хвилин на обговорення.

«Правку зможе представляти не лише автор, а й у разі його відсутності – представник фракції. Правки голосуватимуться поіменно, для того щоб усі знали, хто та за що віддав голос. Після розгляду всіх правок законопроект буде переданий депутатам для ознайомлення, на це буде виділено 10 днів. І тільки тоді керівництво парламенту зможе ухвалити рішення про внесення документа в зал для голосування», – пояснив народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко.

Олекса ГОНСЬКИЙ 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...