Пятница , 26 Апрель 2024
Политика

Валерій Дубіль: Рішення Верховної Ради в галузі медицини можуть спровокувати закриття державних станцій переробки крові

У п’ятницю Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №2429, який може повністю розвалити державну службу крові та створить приватну монополію на ринку заготівлі та переробки крові та її компонентів.

Про це заявив народний депутат від «Батьківщини», перший заступник голови комітету з питань здоров’я нації Валерій Дубіль під час спілкування із журналістами в парламенті.

Народний депутат зауважив, що вказаний законопроєкт містить низку загроз як для людей, так і для розвитку галузі.
«Цей документ дозволить заготівлю крові та її компонентів приватними структурами, але тільки якщо вони мають виробництва з переробки крові. Це означає, що донорам буде вигідніше здавати кров одній приватній фірмі, бо держава за це не платить, а бізнес – платитиме. Добровільне донорство в Україні вб’ють», – обурився народний депутат.

Валерій Дубіль застеріг, що ухвалення такого законопроєкту призведе до приватної монополії, що диктуватиме ціни на ліки з препаратів крові на ринку.

«Така новація може залишити пацієнтів, яким потрібно переливання крові або ліки з компонентів крові, без необхідного лікування, адже це для них буде надто дорого», – наголосив Валерій Дубіль.

Однією з позитивних змін, на перший погляд, може здатися впровадження Європейських норм належної виробничої практики на державних станціях переливання крові. Утім, на думку політика, в теперішніх умовах її реалізація неможлива.

«Попри те, що новація позитивна, її впровадження зараз призведе до фактичного закриття державних станцій переробки крові, адже в держави просто немає грошей на їхню негайну модернізацію», – зазначив Валерій Дубіль.

Політик переконаний, що передбачений законопроєктом дозвіл на безконтрольний вивіз крові, її компонентів і продуктів переробки за кордон призведе до неконтрольованого експорту і відсутності цього стратегічного ресурсу у країні, де йде війна.

«Навіть попри деякі позитивні сторони, законопроєкт є загрозою для національної безпеки України. Тому наша фракція не голосувала за нього. Ми будемо вносити необхідні правки, щоб ліквідувати ризики до розгляду законопроєкту у другому читанні», – резюмував народний обранець.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".