Четверг , 28 Март 2024
Политика

Олег Постернак: Зеленський повністю інтегрувався в існуючу політичну систему

Кандидат історичних наук, політтехнолог, керівник «Центру політичної розвідки» Олег Постернак в коментарі «ВВ» розповів про причини падіння рівня підтримки президента Володимира Зеленського.

 «По-перше, треба розуміти, що рівень підтримки та електоральний рейтинг – різні речі і їх не варто плутати. Можна голосувати за певного кандидата і також підтримувати й інших політиків. І навпаки. Тож рівень підтримки в принципі може бути більшим за реальний рейтинг.

По-друге, треба враховувати, що отримані Зеленським у другому турі президентських виборів 73% – це також не його особистий рейтинг. Бо ж його підтримували й ті виборці, які в першому турі віддавали голоси іншим кандидатам. Більш-менш реальний рейтинг Зеленського – результат, який на парламентських виборах взяла партія «Слуга народу», тобто 43%.

Чому ж рівень підтримки та рейтинг падають? Через завищені очікування. Втрачається ефект новизни, відбувається руйнування образу контрсистемника, який активно експлуатувався під час президентської виборчої кампанії. Картинка була, що глава держави їздитиме на велосипеді, а наразі він пересувається великим кортежем (хоча говорив, що такого не буде). Мабуть, тому президент Естонії Керсті Кальюлайд і подарувала нашому гаранту велосипед.

Насправді президент повністю інтегрувався в існуючу політичну систему А це не відповідає очікуванням українців – обрати народного, несистемного главу держави. Уже зараз якась частина публіки розуміє, що всі старі схеми, прийоми, алгоритми поведінки оточення, все повністю залишилось таким, як і раніше. І скоро це зрозуміє й інша частина суспільства, яка чекала на докорінний злам системи, трансформацію держави та масштабні реформи. Бо ж навзамін нам пропонують ту ж земельну реформу, яка жодним чином не відповідає інтересам громадян. Або якісь проміжкові рішення, які загрожують проблемами в майбутньому. А системної роботи, на жаль, немає.

Багато що буде залежати від результатів переговорів «нормандської четвірки». Вже в середині грудня можна робити електоральні заміри і дивитися на динаміку. Хоча тенденція до спалення рейтингу – універсальна. Загалом до весни рейтинг Зеленського зведеться до відсотків його електорального ядра в першому турі виборів.

Нинішній глава держави демонструє найбільшу динаміку падіння рейтингу серед усіх українських президентів. Знову-таки через завищені очікування. Коли Віктор Янукович прийшов до влади, усі розуміли, чого від нього чекати. Під час президентства Петра Порошенка домінуючою емоцією був страх після анексії Криму та початку АТО. Тому Порошенку довгий час (мабуть, завдяки саме війні, як це не страшно звучить) вдавалося зберігати підтримку. У перші два роки у нього не було такого різкого просідання. Рейтинг Віктора Ющенка почав танути після розколу у помаранчевій команді та відставки уряду Юлії Тимошенко. Але і він не демонстрував такого стрімкого падіння…

А що буде з рейтингом «Слуги народу», бо ж партія тісно пов’язана з президентом? Прогнозую, що рейтинг політсили буде падати навіть швидше, аніж президентський. Численні скандали похитнули її позиції. Тепер усе залежатиме від успіхів… Але поки що їх нуль (можна тільки згадати звільнення полонених, як загальний успіх влади). Тому звідки рости рейтингу?»

 

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.