Вторник , 19 Март 2024
Политика

Олег Саакян: «Зустріч у нормандському форматі може відбутися не раніше наступного місяця»

Політолог, голова «Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян в коментарі «ВВ» нагадав, що Україна погодила «формулу Штайнмайєра через те, що Росія без такого кроку відмовлялася від проведення зустрічі «нормандської четвірки». Тобто Україна зробила жест доброї волі, а російська сторона натомість саботує зустріч, виставляючи все нові й нові умови.

«Та тепер ми можемо апелювати до наших західних партнерів із тим, щоб вони допомогли схилити  агресора до діалогу.

Головне питання на порядку денному: як досягнути миру? Та насправді це дуже довгострокова перспектива. Сьогодні практично нереально, бо ж сторони знаходяться в патовій ситуації. Україна недостатньо сильна, щоб в односторонньому порядку нав’язати свої умови та повертати Донбас і Крим воєнним чи дипломатичним шляхом. Та  й РФ не має сил, щоб перемогти Україну  і нав’язати свою волю. Повномасштабна війна може стати катастрофою для самої російської державності. Тому знаходимося в такому позиційному протистоянні в рамках мінського та нормандського форматів. Й тривати воно може довго.

«Формула Штайнмайєра» – це такий собі місток між питаннями проведення виборів і впровадженням особливого статусу Донбасу. Причому вона не відповідає на жодне важливе питання, яке нині хвилює українців. Мається на увазі те, в яких обставинах відбуватиметься волевиявлення, як буде забезпечена безпека, хто має контролювати кордон та багато іншого. Але щоб пройти цей місток,  треба буде розробити ще з десяток інших «формул», а також механізми їх взаємодії. Бо ж якщо ми погодимося на мир за будь-яку ціну і будемо йти на будь-які поступки, то це може призвести до внутрішнього вибуху. І  тоді ні схід, ні Крим, ні інша частина України не матимуть майбутнього.

Які «червоні лінії» не можна переходити? Кожен по-різному відповість на це питання. Тож треба було би напрацювати спільне бачення. Але можу виокремити декілька моментів: не повинно бути ніякої суб’єктності для ОРДЛО; не може бути ніякого вето на зовнішньополітичний курс України від окремих регіонів Донбасу (менший не може більшому диктувати); не може бути амністії для вбивць; не може стояти питання обміну Криму на Донбас;  український кордон мають контролювати українські прикордонники.

Коли відбудеться зустріч у нормандському форматі? Я насправді налаштований достатньо скептично щодо можливості її проведення. Та за сприятливих обставин вона може відбутися не раніше наступного місяця. І вже тільки після цього закипить робота над законом про особливий статус Донбасу. Якщо не буде зустрічі, то і на законопроект чекати не варто», – завершив експерт.

«Вечірні Вісті»

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.