Пятница , 29 Март 2024
Политика

Відкриття ринку землі – загроза національній безпеці України

Минулого тижня Кабінет міністрів України подав до парламенту розроблений за дорученням президента Зеленського законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, що дозволяє купувати наші чорноземи аграрним корпораціям та іноземцям. Враховуючи те, що 72% території України – це земля сільськогосподарського призначення, розпродаж паїв та наділів може призвести до новітньої колонізації нашої суверенної і незалежної країни, чого допустити ніяк не можна.

Останнім часом команда президента в ефірах телеканалів транслює один і той самий меседж: тіньовий ринок землі вже існує, тому його врешті-решт потрібно легалізувати, щоб власники наділів за потреби могли їх продати за ринковою ціною, а ті, хто бажають придбати чорноземи, змогли їх купити на відкритих аукціонах. Чиновники не обіцяють українським аграріям якихось привілеїв, натомість кажуть про створення привабливих умов кредитування для малих та середніх фермерських господарств, щоб вони мали змогу конкурувати із великими компаніями та підприємствами з іноземним капіталом.

Але самі аграрії в це не вірять. Бо якщо іноземний бізнес має великі гроші та дешеві кредити під 1-2% для купівлі української землі, то наші фермери поки «насолоджуються» відсотковими ставками по кредитах у 18-25%. І навіть якщо уряд виконає обіцянки і направить 4,4 млрд грн, щоб компенсувати відсоткові ставки по кредитах для аграріїв, цих грошей на всіх не вистачить. Тому українці, які працюють на землі, в невигідному становищі.

Та й власники паїв не отримають великих грошей. За попередніми оцінками, вартість гектара українського чорнозему складатиме 1 тисячу євро. Водночас набагато бідніші землі в Шотландії коштують у майже 19 разів дорожче за наші.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко категорично проти таких «аргументів» щодо відкриття ринку землі начебто через необхідність легалізації тіньових схем.

«Нова влада заявляла, що прийшла для того, щоб зруйнувати тіньові схеми та повернути аграріям і фермерам землю, а не легалізовувати олігархічне володіння чорноземами. Якщо вони взяли на себе обов’язок навести лад в Україні й покінчити з олігархією та монополією, починати потрібно з аграрного сектора. І робити так, як у всіх країнах Європи, – не роздавати сотні тисяч гектарів землі в руки монопольної олігархії, а побудувати стратегію, яка дасть можливість господарювати на землі українським громадянам: фермерам, малим і середнім сільгоспвиробникам», – зазначила вона.

Політик нагадала, що за даними Євростату, в Європейському союзі 96% всіх аграрних господарств – це сімейні ферми.

«У нас мільйони гектарів чорноземів вже віддані великим тіньовим кланам. А законопроект, що внесений до парламенту за дорученням президента, легалізує їхню тіньову власність. Те, що зараз президент зібрався робити із українською землею, – це велика стратегічна і трагічна помилка, яку весь народ України зараз негайно мусить виправити», – підкреслила Юлія Тимошенко.

На її переконання, в законопроекті прописані норми, реалізація яких ставить під загрозу національну безпеку України.

«У змінах до статті Земельного кодексу України «Набуття права власності на землю» команда президента Володимира Зеленського вирішила всю, підкреслюю, всю землю сільськогосподарського призначення продати, в тому числі й іноземцям», – зауважила вона.

Тобто наділи зможуть придбати особи із подвійним громадянством, а також юридичні особи, утворені за законодавством нашої держави. Однак за законом можна зареєструвати підприємство, але право власності на нього на 99% може належати іноземним громадянам чи компаніям.

Більше того, законопроект передбачає, що в одні руки можна продати до 210 тисяч гектарів землі.

«А група афільованих осіб зможе купити де-факто в іноземну власність до мільйона гектарів землі, що призведе до укорінення й розвитку аграрної олігархії, яка і сьогодні руйнує аграрний ринок України. Але найстрашніше те, що під час війни вирішили продати з молотка 72% території України.

Якщо законопроект буде ухвалений в парламенті й іноземці отримають дозвіл купити сільськогосподарську землю, це буде означати новітню колонізацію України. За що тоді впродовж сотень років гинули мільйони українців, які боролися за нашу свободу? Збереження незалежності й суверенітету України є питанням національної безпеки, тож наша політична сила не буде мовчати. Не буде мовчати й вся країна. Сьогодні вже вісім обласних рад ухвалили звернення до президента, уряду та парламенту з вимогою не робити цієї трагічної помилки», – підкреслила Юлія Тимошенко.

На її переконання, Україні треба розвивати агрокомплекс за прикладом європейських держав.

«У Франції створена спеціальна агенція, яка без її контролю не дає отримати жодного міліметра землі. Купити землю може той фермер, який взяв її в оренду, пропрацював дев’ять років на ній, показав, що він здатний робити (маючи допомогу держави, дешеві кредити, відповідні субвенції), і лише тоді він може придбати цю землю. Франція демонструє політику підтримки власного фермера», – розповіла вона.

Голова партії «Батьківщина» переконана, що нашій країні також потрібно запроваджувати страхування кредитів замість застави, знижувати кредитну ставку з 18-25%, як зараз, до 2-5%, змінювати фінансову політику держави загалом.

Олекса ГОНСЬКИЙ

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...