Вторник , 16 Апрель 2024
Политика

Вадим Івченко: Ухвалення закону про обіг земель може залишити Україну без фермерів

У разі ухвалення парламентом проєкту закону про обіг земель сільськогосподарського призначення за 10 років в Україні не залишиться фермерів.

Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив народний депутат фракції «Батьківщина» Вадим Івченко.

За його словами, Україна має рухатись до цивілізованого обігу землі. Натомість сьогодні великі аграрні підприємства та фермерські господарства підійшли до можливого відкриття ринку землі в різко нерівних умовах, зауважив політик.

«Одні за 20 років свого існування наростили собі фінансову спроможність, багато отримали іноземних інвесторів, держава кожного року виділяла їм гроші на різні програми, а інші існували поза правовим полем, не отримуючи жодної державної підтримки, не маючи можливості взяти кошти в борг в банках, бо драконівські відсотки відбирали весь прибуток. Хто з них сьогодні здатен купити сільськогосподарську землю – питання риторичне», – каже Вадим Івченко.

Він наголошує на тому, що після відкриття ринку фермери не зможуть конкурувати за ділянки з великим бізнесом.

«Обіцянки влади щодо «дешевих кредитів» жодним чином не підтверджуються. Заяви про те, що землю не скуплять іноземці, а фермери матимуть переважне право на купівлю взагалі виглядають неправдою навіть під час поверхневого розгляду», – запевняє нардеп.

Вадим Івченко наголосив: «Батьківщина» вже розробила план цивілізованого обігу землі, який містить обов’язковий мораторій на 2 роки, за які влада має передати землі територіальним громадам, провести інвентаризацію, запровадити податок на 1 га землі, прийняти закон з протидії рейдерству і щодо земель постійного користування, легалізувати особисті селянські господарства.

«Саме такими кроками зможемо убезпечити наше найголовніше багатство та передати землю тим, хто на ній працюватиме», – підсумував депутат.

 

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...

Украина осудила иранскую массированную атаку на Израиль

Украина высказала свою позицию относительно атаки Ирана по Израилю.

Что Зеленский заявил о планах Путина на счёт Харькова?

Путин желает захватить город Харьков, тем не менее, Украина делает всё, что...

Кэмерон призвал США разблокировать помощь Украине

Британский МИД призвал США к тому чтобы разблокировать пакет военной помощи украинскому...