Вторник , 16 Апрель 2024
Экономика

Новий кошторис на старих «дріжджах»

Кабмін встиг у встановлений Конституцією строк підготувати проект державного бюджету на 2020 рік. 15 вересня документ був поданий до Верховної Ради. В уряді не приховували, що головний кошторис країни базується на макропрогнозі, ухваленому Кабміном Гройсмана. Тому цей варіант не буде ані бюджетом розвитку, ані бюджетом економічного прориву – він є бюджетом попередників.

Зверстаний за калькою минулого уряду проект держбюджету навряд чи можна назвати соціальним: документом не передбачено обіцяного новою командою значного підвищення зарплат і пенсій.

За словами експерта з питань соціальної політики Андрія Павловського, попри заяви прем’єра Гончарука про те, що на встановлений державою прожитковий мінімум вижити неможливо, в проекті держбюджету цей показник, який повністю співпадає із розміром мінімальної пенсії, є вдвічі меншим за фактичний.

«У 2020 році прожитковий мінімум на одну особу встановлюється з 1 січня у розмірі 2027 гривень, проте в статті 7 законопроекту уряд сам же визнає, що у 2020-му розмір фактичного прожиткового мінімуму має бути не меншим за 4251 гривню! При цьому урядовці радісно повідомляють, що мінімальна зарплата з наступного року становитиме 4723 грн. Для порівняння: уряд Польщі планує мінімальну платню на 2020 рік на рівні 3 тис. злотих, це близько 21 тис. грн. Чомусь наші очільники вирішили, що найдешевша робоча сила в Європі – то є велика конкурентна перевага України. З 1 січня 2020 року мінімальна пенсія встановлюється в розмірі 1638 грн, проте фактичний прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, у цінах липня 2019 року вже був майже вдвічі більшим», – констатує він.

Не враховано у головному кошторисі країни й підвищення зарплат вчителям з 1 січня 2020 року через те, що замість необхідних на це 15 млрд гривень наразі виділяють лише 7 млрд. А ось про себе, кохану, влада не забула. У проекті держбюджету-2020 пропонується збільшити видатки на президента та його Офіс на 39 млн грн. А на лікарню «Феофанія», яка радо обслуговує чиновників та депутатів, за окремою статтею виділяють 806 млн грн. Подбали в проекті кошторису і про утримання коштом платників податків держрезиденцій на кшталт «Залісся» – на них також передбачено 80 млн грн.

Фінансовий експерт Олексій Кущ у коментарі «ВВ» констатував, що презентований урядом документ є типовим кошторисом, складеним під кредиторів.

«Основна задача Мінфіну – забезпечити безперебійну виплату боргів. Інші завдання другорядні. Більше 400 млрд грн йде на погашення заборгованості по зовнішнім і внутрішнім боргам, у планах по запозиченню – близько 380 млрд грн. Тобто ми знову будемо позичати, щоб віддавати попередні борги», – пояснив експерт.

За його словами, від посади міністра фінансів залежить проведення економічної й фінансової політики країни.

«Тому не варто дивуватися, що в проекті держбюджету доволі млявий соціальний блок із підвищенням мінімальної зарплатні всього на 550 грн й взагалі мізерним (на 74 грн) підвищенням мінімальної пенсії на тлі збільшення пенсій екс-прокурорам та екс-суддям на 740 грн. Їх вирішили не ображати», – додав експерт.

На його переконання, головне, чого немає в проекті держбюджету, – це реального зростання економіки.

«Ті країни, які демонструють більшменш високі темпи економічного зростання, вкладаються в людський капітал, відповідно інвестуючи в освіту, науку, медицину тощо. Але на практиці ми бачимо, що на фундаментальну науку виділяється 10 млрд грн, на університетську – 800 млн грн. Це гроші на рівні наукового бюджету середньостатистичної європейської фармкомпанії. До речі, в Європі стандарт відрахувань із держбюджету на науку складає 2,5% ВВП. Навіть наші сусіди РФ та Білорусь виділяють на наукові дослідження та інновації близько 1,5% ВВП. А в нас всього 10 млрд грн… Це свідчить про те, що інвестиції в людський капітал будуть на мізерному рівні, відповідно, трудова міграція не припиниться. Тому ми й надалі будемо прозябати із сировинною моделлю економіки», – констатував він.

Своєю чергою економічний експерт Віктор Скаршевський у коментарі «ВВ» завважив, що у підготовленому до другого читання тексті проекту держбюджету-2020 кардинальних змін не буде. Але деякі обіцянки Зеленського й Гончарука будуть враховані.

Наприклад, символічне збільшення прожиткового мінімуму трохи більше ніж на індекс інфляції. Також у фінальний текст, найвірогідніше, потраплять доходи від легалізації видобутку бурштину та грального бізнесу, які в оприлюдненій версії жодним чином не заявлені.

«Ймовірно, будуть відкориговані плани з приватизації, які зараз зафіксовані на рівні 5 млрд грн. З’являться до другого читання й мають доповнити статтю доходів і наслідки оголошеної війни із сірим імпортом та контрабандою. В нинішньому тексті передбачено зростання імпорту на 8%, а доходи від митниці мають збільшитися на 6,5%. Але якщо доходи від митниці відстають від темпів зростання імпорту, на боротьбу із контрабандою це не надто схоже. До другого читання буде також переглянутий показник темпів зростання ВВП із 3,3% до 5%. Може змінитися й курс долара. Попри зафіксовані в бюджетній резолюції 28,2 грн за долар на початку року й наприкінці 2020-го на рівні 29,4 грн, імовірно, «зелений» закріплять на рівні 27,2 грн. Збільшення показника зростання ВВП дасть додатково близько 15 млрд грн до доходів держбюджету, а укріплення курсу гривні – мінус 15 млрд грн через те, що близько 40% держбюджету залежить від курсу долара. Кінець кінцем у балансі ми отримаємо той самий показник на рівні 1 трлн 079 млрд грн доходів держбюджету на наступний рік. Тому попри політичні заяви показники держбюджету у фінальному варіанті проекту, навіть за умов врахування всіх новацій від команди президента, зміняться незначною мірою», – пояснив він «ВВ».

Олена CАФОНОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.