Вторник , 19 Март 2024
Политика

План дій: вісім законів за 100 годин

Розпочати зміни в країні можливо усього за сто годин. Саме за цей термін можна прийняти декілька фундаментальних законодавчих ініціатив, які допоможуть країні та українцям. У цьому впевнена лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Так політик нещодавно презентувала вісім законопроектів, які можна проголосувати та почати впроваджувати в життя саме за сто годин.

«Новому парламенту, новій коаліції, президенту та суспільству ми хотіли б запропонувати динамічний план дій. Звісно, повністю підняти напівзруйновану країну за сто годин неможливо, але можна дати людям відчуття змін. Тож саме тому ми пропонуємо вісім першочергових законопроектів», – зазначила Юлія Тимошенко.

Перший законопроект – про справедливу ціну на газ. Він передбачатиме, що газ українського видобутку буде спрямований виключно на потреби населення та бюджетної сфери. Також рентабельність газовидобувних підприємств має бути обмежена 30%. Це, за словами лідера «Батьківщини», унеможливить корупцію, забезпечить розвиток галузі, а головне – ціна на газ, гарячу воду та тепло для людей буде знижена вдвічі.

Тимошенко додала, що це не законодавче ноу-хау, бо такі норми діяли в Україні до 2014 року: «Тож їх повернення – це по суті і є відновлення справедливості».

Другий закон – про обов’язкове медичне страхування. «Те, що у нас відбувається, це не медична реформа, а масштабний експеримент, який проводять над українцями і який треба негайно припиняти. І саме тому ми вважаємо, що в Україні треба впровадити ту модель надання медичних послуг, яка в глобальному світі є найбільш успішною, – обов’язкове медичне страхування», – пояснює Тимошенко.

Закон передбачатиме, що у кожного українця буде медична страховка. За працюючих платитимуть роботодавці (самі працівники, можливо, будуть трішечки доплачувати). І тоді треба буде для підприємств знизити податки. А за непрацюючих, пенсіонерів, непрацездатних осіб, дітей сплачуватиме держава. І кожна людина матиме можливість отримати необхідне їй лікування у будь-якій поліклініці чи лікарні. Страховка також покриє й витрати на ті медикаменти, які пропише лікар.

Третій законопроект – про гарантовану пенсію не нижче прожиткового мінімуму. Згодом потрібно ухвалити закон про принципово новий підхід до формування пенсій – перехід із солідарної системи на персоніфіковану систему. Але для цього потрібно трохи часу. Поки ж треба зробити так, щоб люди отримували пенсії не нижчі за встановлений мінімальний прожитковий рівень для пенсіонерів – 3094 гривні.

«Ми звернулися до суду з приводу того, що уряд Гройсмана продовжує людям платити пенсії, які нижчі мінімального прожиткового рівня у 3094 гривні. Насправді сьогодні 71% пенсіонерів отримують менше цієї суми. А світова організація охорони праці говорить про те, що не можна платити менше! Тож те, що робиться в Україні, – це винищення пенсіонерів. Ситуацію потрібно змінювати», – констатувала лідер «Батьківщини».

Четвертий законопроект – про допомогу при народженні дитини. «Будучи прем’єр-міністром я вводила таку допомогу. І хочу сказати , що в валютному обчисленні вона складала 2,5 тисячі доларів. Нині ж пропонуємо при народженні першої дитини виплачувати одноразово 50 тисяч гривень, другої – 100 тисяч, третьої та всіх наступних – 150 тисяч. Так ми і молодим родинам допоможемо і захистимо Україну від демографічної трагедії», – пояснює Тимошенко.

П’ятий законопроект – про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі. Заборона на продаж сільськогосподарської землі мусить бути продовжена до того моменту, поки в Україні буде створений потужний середній клас серед виробників аграрної продукції. Створимо цей клас – віддамо їм землю.

«Ми пропонуємо, що лише фермери, які пропрацювали дев’ять років на землі, мають право її викупити, причому в ексклюзивному порядку без будь-яких аукціонів і розпродажів. І наші аграрії повинні мати можливість викупити цю землю в розстрочку, але за ринковою вартістю. Також держава мусить передбачити право власників паїв продати їх державному земельному банку. І знову-таки за ринковою вартістю», – розповідає Тимошенко.

Шостий законопроект – про деофшоризацію. За словами політика, якщо ми хочемо наповнити бюджет ресурсами, треба закрити тіньову економіку, яка формується завдяки трьом фундаментальним факторам: торгівля з офшорами, непосильні податки, які заводять частину економіки в тінь, контрабанда.

«І саме тому ми пропонуємо розпочати з деофшоризації. За наступні три роки закон про деофшоризацію може принести доходів до бюджету приблизно 320 млрд гривень. Це точно пораховані цифри на базі офшорних обігів, які має Україна. Ви уявляєте, які ресурси маємо? І це дуже важливий, тестовий закон, який дасть зрозуміти, чи буде у нової влади загалом політична воля закрити тіньову економіку», – пояснює голова партії.

Сьомий законопроект – новий Податковий кодекс. На думку Юлії Тимошенко, він зніме тягар з підприємств та вітчизняної економіки загалом. Мова йде про скасування 37 квазіподатків і зборів, заміну корупційного ПДВ податком на реалізацію, а податку на прибуток – податком на виведений капітал. Для селян буде запроваджений єдиний податок на гектар землі.

Восьмий законопроект – про відсутність терміну давності за злочини за наживу на війні. «Мусить бути прийнятий принципово новий закон, який буде вводити жорстке покарання для тих, хто робить бізнес на крові», – завершила Юлія Тимошенко.

Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.