Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Cвіжі враження глядача від презентації стратегічного плану «Батьківщини» «Треба діяти»

Презентація відбулась у середу 10 липня, і вийшло так, що дивився її у Інтернет-трансляції https://www.youtube.com/watch?v=6g_ueVZJB7k&fbclid=IwAR1_kp4s8vfdQr7wW_xdGP3Dzq6ENLzgQVRDFsDjARHf4pFCgbVpDZsgX0k. Звертаю на це увагу, бо шалену енергетику і харизму пані Юлії екран не стримує – розганяє!

Це перше і найбільше враження, адже живих людей обираємо, а не роботів конструюємо. А тут ще й паралельний прем’єрський кастинг, де Юлія Володимирівна, вочевидь, не має рівних.

Друге враження – оптимізм, конструктив, національна єдність: «Ми будемо біля нового президента, біля його команди стояти як друзі». Ресурс чвар вичерпано, ситуація вимагає єдності. «Перед Україною знову вікно можливостей, дуже важливий фактор часу», як у 1991-му, 2005-му, 2007-му, 2014-му. Господи, скільки шансів втрачено!

«Швидкість відродження економіки України критично важлива», – підреслила ЮВТ, тому наразі «Не про «Новий курс» https://nku.com.ua/, який ми з вами за 5 років розробили, а Про Реанімаційні негайні заходи.». Тут  не протиставлення – часові пріоритети, адже Реанімаційні заходи – складова Нового Курсу, власне передмова.

Презентовані лідеркою «Батьківщини» були дві «десятки»: ресурсна і реанімаційна і одна команда, яку не те що у десятку, у мільйон не вмістити – «Батьківщина» та її прихильники.

Золота ресурсна десятка від «Батьківщини»

 1. Від сированної економіки до економіки Інноваційного розвитку.».

 «Новий курс» цим просякнутий, розгорнута аргументація зайва, а показовий приклад – ні!

З поміж колишніх радянських республік найбільш послідовно і системно запроваджує інновації крихітна Естонія, результат: ВВП на душу населення у 7.5 разів вище ніж в Україні.

2. «Відновлення роботи промислових підприємств України».

Якими б не були інновації, а промисловість – душа економіки, хоч крути від Японії до Америки в один бік, хоч – в інший. Оновлена інноваційна промисловість – наш стратегічний ресурс.

3.«Надра України».

Україна входить у першу європейську четвірку за запасами корисних копалин. Реалізуємо: «Будемо мати найупішнішу економіку на Європейському континенті».

4. Україна входить у четвірку Європейських країн за покладами нафти (запас на 70 років) і газу (на 50 років), після Норвегії, Великої Британією і Нідерландів. А ще вугілля на сотні років уперед.

Так, це ресурс індустріальний, але й інноваційний також!

5. Україна має 33% світових запасів чорноземів.

Не те щоб вони гуляли чи розтринькувались, аграрії набирають силу. Навіть при тому, що на глобальному ринку торгують в основному сировиною. Що ж буде, коли «Усю сільгосподарську сировини переблятимемо в Україні»!

Ще один малозадіяний ресурс – фермерство, мале і середнє сільгоспвиробництво. Малозаядіне лише через брак ресурсу матеріального: земельних фермерських угідь та іпотечного кредитування.

Це буде вирішено ближчим часом, а доти «Вільного (читай «олігархічного») ринку» орної землі не буде, «Базару сільськогосподарської землі не буде!», – гарантує «Батьківщина» вустами лідерки..

6. «Ми маємо 4 з 10-ти Європейських транспортних коридорів, 13 портів. … Ми маємо все, але не маємо нічого».

 Наш «Шовковий шлях» – це ресурс у $30 млрд. Це тільки прямий фінансовий вимір, інфраструктурні ж перспективи – неміряні.

7. Україна має «Другу за потужністю у Європі Газотранспортну систему. Ми завантажимо її не російським природним газом. Наша команда ніколи не дозволить розбазарити ГТС.»

Слід згадати, що наша ГТС включає й унікальні сховища, про які «потоки» і не мріють.

8. Лише 10 країн у світі мають повний комплекс виготовлення літаків. Україна серед них. Поновимо літакобудування, що додасть до ВВП до $30 млрд. «Мрія» – чудовий транспортний літак, «Ми знову розправимо крила України».

Що літаки будують обрані – не випадково, це і традиція й інженерна та робітнича еліта. Літакобудування спричиняє ланцюву реакцію, тягне за собою інноваційну модернізацію усього освітньо-виробничого комплексу.

9. Сказане, ще більше стосується Ракетно-космічної галузі. Лише 5 країн у світі мають повний комплекс виготовлення ракет! Одна з них – Україна! $1 вкладений у галузь дає $14 прибутку. Зараз галузь не фінансується через що недораховуємоcm $14 млрд. на рік.

10.  «Туристична індустрія – це збереження нашої історичної пам’яті», а не лише uhjis. Хоч і гроші теж: зараз маємо від туризму лише  $2 млрд. на рік, а сусідня Польща з куди меншою кількістю пам’яток, – $14 млрд. Воно й не диво: у всіх наших посольства видалили економічні департаменти.

Наш ресурс поступається лише першій п’ятірці світової економіки. Що дозволяє нам увійти у її першу деясятку, принаймні двадцятку в близькій перспективі.

Реанімаційна десятка від «Батьківщини»

Ресурси то чудово (відзначимо як точно і кваліфіковано «Батьківщина» їх визначила), але ж їх треба фахово використати. Зрештою, вони були й раніше, а результат?

А результат такий, що на часі – ренімація. Десять реанімаційних дій від «Батьківщини»:

1. Повна всеохоплююча інвентаризація усіх ресурсів України. І притягнення до кримінальної відповіальності усіх винних у їх розкраданні.

2. «Докорінна зміна Грошово-кредитної політики. Національний Банк – ключова ланка:  відкриємо кредитні шлюзи – не 25 відсотків за кредити, а 3-5. Плюс спеціальна программа мікрокредитування усіх, хто хоче займатись малим чи середнім бізнесом.

3. Деофшоризація і програма «Контрабанда стоп!», апробована Дугим урядом Ю. Тимошенко у 2008-2009 роках (електроннв митна звірка), знищать тіньову економіку.

4.  Нова податкова система:

4.1.ПДВ замінимо податком на реалізацію.

4.2.Податок на прибутком – податком на виведений капітал.

4.3. У аграрному комплексі буде один єдиний податок на гектар.

4.4. Замість нарахування на фонд заробітної плати – страховий внесок, персоніфіковані пенсії.

5. Внутрішній ринок – це Головний інвестор. Між тим, «Сьогодні ми маємо найнижчі доходи на Європейському континенті, і входимо у найбіднішу десятку світу».

 «Бідність має здатність розмножуватись», тож першочергово підвищимо платоспроможний попит. За п’ять наступних років досягнемо середньої заробітної плати як у Польщі, де зараз вона у 3,5 рази вища, ніж в Україні.

6. Мінімальна пенсія буде 3094 грн., сьогодні ж 71% пенсіонерів отримує менше.

7. Негайно зупинимо цю медичну реформу і замінимо її системою обов’язкового медичного страхування. У світі це чудово працює.

8. Тарифи будуть знижені мінімум удвічі. Недавнє рішення суду https://www.radiosvoboda.org/a/news-sud-taryfy/30045243.html просте: тарифи завищені, необгрунтовані, прийняті незаконно. Президент має накласти вето на відповідні постанови Уряду.

9. Нова молодіжна політика розроблена і буде впроваджена разом із студенським самоврядуванням, молодіжними громадськими організаціями. Повернемо «доплати на народження дитини: (50 000 грн. за першу, 100 000 за другу, 150 000 – за кожну наступну. «Ми точно знаємо, що ця доплата зміцнює молоді родини».

10 Відкрити доступне, масштабне житлове виробництво. Започаткувати будівельний процесс на базі євродосвіду – іпотечне кредитування без першого внеску, який заміниться страхуванням. Кредити на 20-25 років під 3-5 відсотків.

10 ключових ресурсів + 10 першочергових дій – рецепт «Батьківщини» для негайної реанімації і швидкого інноваційного піднесення економіки. Рецепт гідний і його авторів, і України.

Борис Беспалий

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...