Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

Земельне питання: два шляхи України

Українські чорноземи є унікальним потенціалом для зростання економіки, поліпшення якості життя населення та створення потужного середнього класу в країні. Розумне розпорядження найціннішим скарбом та втілення грамотної агрополітики є шляхом розвитку, який може обрати для себе Україна. Відправною точкою іншого шляху є зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення й фактичне запровадження дикого ринку, де наші наділи радо скуплять за безцінь, а за короткий час українці стануть вже навіть не гостями в рідному домі, а просто дешевою робочою силою.

Минулого тижня Юлія Тимошенко та депутати «Батьківщини» зустрілися з представниками аграрної науки, агроасоціацій та фермерами, серед яких є й Герої України, щоб обговорити два шляхи для АПК, якими може йти країна після обрання парламенту наступного скликання.

За словами лідера «Батьківщини», Україну вже давно підштовхують до шляху нищівного використання наших природних ресурсів, який може призвести до втрати країни. І цей шлях – поспішне відкриття ринку землі.

Вона констатувала, що попри красиві слова про безцінність українських земель в реальності чорноземи на тіньовому ринку продаються за безцінь. Так, середня вартість гектара української землі сьогодні складає 830 доларів. А в Греції та Іспанії гектар сільськогосподарської землі коштує 14 тисяч доларів, в Італії – 37,5 тисячі доларів, у Люксембурзі – 40 тисяч доларів, а в Нідерландах – 76,5 тисячі доларів. І це при тому, що земля там набагато гірша, ніж у нас.

Лідер «Батьківщини» наголосила, що у разі скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення новий парламент запустить дикий ринок. На першому етапі відбуватиметься масова скупка землі з метою подальшого перепродажу наділів за реальними цінами. Другий етап власне стане перепродажем масивів землі, які при нинішньому рівні бідності не зможуть дозволити собі купити українські аграрії – наділи скуплять іноземні корпорації.

«Щоб ніхто в цьому не сумнівався, наведу факти. Є власник, що має 600 тисяч гектарів землі. В нього спільне підприємство з іноземними структурами. Тобто у нас вже 600 тис. га землі належить великим іноземним корпораціям. На другому місці за обсягами землі у 570 тис. га – компанія, контрольний пакет якої також належить іноземній компанії. В Україні в державній власності залишилося 35%. Ми вже знаходимося в ризикованій зоні. Ті, хто зараз закликає продати землю з молотка, не розуміє, що каже й робить», – зауважила Юлія Тимошенко.

За її словами, коли нашу землю скуплять іноземні корпорації, ми залишимося дешевою робочою силою на своїй землі.

«А ми, маючи 42 млн га найкращої землі у світі, перетворимося на країну, яка не відбудеться. За останні роки нас довели до того стану, що ми втрачаємо народ, ресурси, а зараз, втрачаючи землю, позбавимося потенційної можливості підняти країну та підвищити рівень добробуту українців», – підкреслила лідер «Батьківщини».

Але є і другий шлях використання землі як унікального потенціалу для народження середнього класу та якісного життя людей в Україні.

«Нам потрібно зробити так, щоб із одноосібників народжувалися фермери, із фермерів – більш потужні сільгоспвиробники. І щоб ті сільгоспвиробники, які вже є на сьогодні, також почувалися комфортно. Цей еволюційний ряд призведе нас до результату, який на сьогоднішній день має Польща, де (за різними оцінками) є 2-2,5 мільйона малих та середніх сільгоспвиробництв, включно з фермерськими. Уявляєте, яка кількість людей сформувала середній клас, ефективно працює на землі, забезпечує свої родини, наповнює місцеві бюджети та створює інфраструктуру населеного пункту! А у нас сьогодні, за різними оцінками, є лише 20-25 тисяч фермерських підприємств», – констатувала Юлія Тимошенко.

За словами лідера «Батьківщини», для того, щоб йти у цьому напрямку, нам потрібні дуже прості речі. Насамперед запровадити максимальну ринкову підтримку малих, середніх та великих сільгосппідприємств та захистити землю, на якій працюють аграрії.

«Для того, щоб розгортати сільгоспвиробництво, налагоджувати переробку сільгоспсировини, розвивати органічне землеробство, потрібні гроші. В українських реаліях не можна кредитувати під заставу землі, потрібно надавати кредити під страховку. І не під 20% річних. Тому без зміни політики Нацбанку й без кредитування, як в Європі й усьому цивілізованому світі, під 2-5% річних, нам годі думати про підняття будь-якої галузі економіки», – підкреслила вона, додавши, що податкове навантаження на аграріїв має бути послаблене. Для цього вводиться податок на гектар землі, а інші скасовуються.

Безумовно, одним із важливих пунктів є розвиток переробки сільгоспсировини, щоб виготовляти кінцеву продукцію із високою доданою вартістю.

Такий шлях не є коротким, але він спрямований на розвиток людини, суспільства та держави. Тому команда «Батьківщини» разом із аграріями вчергове стає на захист рідної землі й докладе всіх зусиль, щоб донести до нових фракцій, що зайдуть в парламент дев’ятого скликання, які наразі виступають за зняття мораторію на продаж земель, всі наслідки реалізації необдуманого кроку. Адже насправді коли кажуть, що відкриття ринку чорноземів призведе до зростання економіки, це не є правдою. Та сама Польща, на досвід якої часто посилаються в Україні, запустила обмежений ринок землі як інструмент подолання бідності на селі. Коли в цій країні була проведена земельна реформа, наділи були розподілені між 3 млн сільських господарств, де кожне отримало в середньому по 6 га. При цьому було створено спеціальне агентство, розроблялися програми з допомоги фермерам, їх фінансування, регулювання галузі. Земля опинилася не в латифундистів, а в руках дрібних фермерів, які згодом забезпечили добробут не тільки власним родинам, а й усій Польщі.

Олекса ГОНСЬКИЙ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...