Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Виборчі програми: дії, пріоритети та обіцянки

Ми уважно спостерігаємо за перегонами, вивчаємо результати численних соцопитувань, бо вже за два тижні муситимемо зробити вибір. Утім, насправді важливо вивчити виборчі програми партій. Це можна зробити дуже легко, завантаживши відповідні документи на сайті Центральної виборчої комісії. Тож і ми вирішили проаналізувати (переказати усе надто важко) програми партій – лідерів цих перегонів. Було цікаво!

«Новий курс» – путівник виходу з кризи

На президентські вибори лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко йшла з програмою «Новий курс України». Цю фундаментальну працю протягом кількох років розробляли разом із Тимошенко фахівці у різних галузях. Звісно, що цей ґрунтовний доробок, путівник виходу з кризи, просто не міг припадати пилом. Тож на дочасних парламентських виборах «Батьківщина» продовжує «Новий курс», стверджуючи, що це єдина комплексна програма швидкого відродження України. І перший етап змін можна впровадити в життя вже за сто днів після виборів.

Зрозуміло, що викласти всю суть у дозволених восьми тисячах друкованих знаків нереально. Втім, у виборчій програмі можна ознайомитися з основними ініціативами «Батьківщини». А вже потім за бажанням заглибитися у вивчення «Нового курсу».

Тож пригадаємо, з чого складається «Новий курс». Це «Нова стратегія миру»: курс на ЄС та НАТО, започаткування переговорів за формулою Будапешт+… «Нова соціальна доктрина»: головна мета – за п’ять наступних років поступово досягти рівня середньої заробітної плати Польщі у доларовому вимірі та впровадження справедливих пенсій… «Нова молодіжна політика»: доступне житло, підтримка сімей з дітьми… Нова економічна стратегія: відновлення макро- та мікрокредитування бізнесу на європейських умовах…

Мова йде про реформування агросектору: головною стратегією аграрної політики повинна стати державна підтримка малих та середніх фермерських господарств і сільськогосподарських підприємств. А мораторій на продаж сільгоспземлі повинен бути продовжений.

Окрім того, програма розповідає про оптимальну податкову систему: зокрема, зменшення адміністративного тиску і, відповідно, скасування 37 податків і зборів, як от податку на спадок, держмита та судового збору. ПДВ буде скасовано та замінено мінімальним податком на реалізацію.

Цю програму серед усіх вирізняє той факт, що її створювала ціла команда спеціалістів протягом кількох років, а не писали в останню мить лише заради виборчих формальностей. Це такий собі план дій, конкретний та змістовний. А цього програмам інших партій дуже не вистачає.

«ЄС» – ще раз ті ж самі пісні про головне

Партія БПП «Солідарність» зробила ребрендинг та змінила назву на «Європейську солідарність». Проте, здається, що далі косметичних змін справа не пішла…

Для початку нам розповіли про минулі успіхи політсили: «наша команда зупинила загарбання та розпад України, розпочалося її відродження»; «ми створили потужну міжнародну коаліцію, яка застосувала проти російського агресора широкий спектр санкцій». Серйозно? Скромно так…

Тож тепер «ЄС» йде до парламенту, щоб захистити європейське майбутнє. Хто б сумнівався? Мета – сприяти досягненню різноманітних критеріїв, необхідних для подання заявки на вступ до ЄС і отримання ПДЧ у НАТО вже у 2023 році, говориться в документі. Та ми ж це вже читали у президентській програмі Порошенка… Скопіювали-вставили?

Що нам обіцяють? Багато слів зновутаки про ЄС та НАТО (це улюблена тема), загальні тези про досягнення миру, йде мова про побудову потужних ЗСУ, введення миротворців ООН на окуповані території.

Ще нам говорять про те, що «перезавантаження усіх судів має завершити реформу судової системи». І це ж не текст «95 кварталу»! А ще про продовження боротьби з корупцією. На думку ідеологів партії, в першу чергу треба звести до мінімуму і спростити адміністративні процедури, зокрема через можливість вирішити щонайбільше питань онлайн. І це все?

А ось ще кумедне: «для боротьби з офшорами ми наполягатимемо на прийнятті змін до податкового законодавства щодо імплементації Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування».

Окрім того, «правоохоронні органи і органи безпеки мають бути позбавлені повноважень втручання у господарську діяльність».

А ще нас запевняють, що «реалізація медичної реформи має забезпечити зростання тривалості і якості життя».

Чесно кажучи, від тексту цієї програми просто хилить у сон: нічого нового, нічого конкретного. Лишень загальні тези та старі обіцянки. Та найголовніше, що після прочитання документа виникає питання, а що заважало останні п’ять років БПП та особисто Порошенку усе це реалізувати?

“Голос” змін чи романтичний наїв?

Передвиборча програма партії Святослава Вакарчука «Голос» має одну з назв – «Справедливість варта того, щоб битися за її перемогу». Але ж це дуже нагадує старий знаменитий слоган однієї топової політичної сили, тільки трошки перефразований. Ну то й нічого, як кажуть: нот усього сім!

Що нам пропонує партія фронтмена «Океану Ельзи»? Ось кілька цікавих тез-пропозицій:

«Ми хочемо заснувати в Україні реальне правосуддя. Нам набридло спостерігати, як суди відпускають злочинців і ув’язнюють безневинних». Та це дуже узагальнено. Які реальні механізми, ось це хотілося б знати.

«Ми знаємо, як налагодити ефективну антикорупційну систему, що покладе край безкарності масштабних корупціонерів». Щось подібне можна прочитати у будь-якій виборчій програмі…

«Ми перекриємо для олігархів можливість монополізувати економічні галузі, призначати своїх людей на державні посади та контролювати ЗМІ». Знову-таки, як це можна реалізувати на практиці?

«Парламент стане місцем ухвалення рішень, яких потребують люди, а не рядком неефективних витрат у державному бюджеті». Дуже романтичне уявлення. Та найголовніше – як це можна зробити? Інші хоч відповіді дають на це питання.

«Основою зовнішньої політики України буде курс на набуття членства в ЄС та посилення безпеки України за рахунок приєднання до НАТО». Логічно…

«Соціальна політика буде формуватись, виходячи з реальних потреб і можливостей бюджету, а процедури отримання допомоги нарешті стануть прозорими і зручними». Знову-таки ні про що.

А ось що засмучує. Здавалось би, що в програмі «Голосу» велика увага має бути приділена культурі. Але ж не судилося… Ось що маємо: «В Україні мають постати й зміцніти нові, сучасні культурні традиції, що остаточно об’єднають українську націю, цементуючи її ідентичність». Ну дуже «ґрунтовно»! Тож загалом, враження від прочитання програми склалося не досить гарне: наїв та жодної конкретики…

Щось старе, щось нове від «Слуги народу» 

Програма партії «Слуга народу» складається з 16 тематичних розділів, у кожному з яких потезово розписані пріоритети. Багато тез плавно перекочували з президентської програми Володимира Зеленського, згадуються також його недавні ініціативи. Втім, у цьому немає нічого поганого, бо його політична сила, яка вперше потрапить до парламенту, повинна допомагати гаранту впроваджувати зміни в життя.

Тож із «старенького» маємо: скасування недоторканності, впровадження механізму відкликання народного депутата; запровадження виборів за пропорційною системою з відкритими списками та електронне голосування; проведення аудиту державних функцій і, відповідно, скорочення державних органів, проведення перепису населення; повернення відповідальності за незаконне збагачення; запровадження програми забезпечення покриття всієї території України широкосмуговим інтернетом; переведення максимально можливої кількості державних послуг в онлайн.

А ось і цікаві речі. Нам обіцяють: впровадити обов’язкову конфіскацію майна корупціонерів; запровадити систему грошової винагороди для громадян за виявлення корупції; зменшити судовий збір; запустити повноцінні інститути мирових суддів і суду присяжних; знищити фармакологічну мафію, скасувавши корупційний механізм повторної сертифікації ліків.

А ось дещо незрозуміле: створення механізму народного вето на щойно ухвалені закони. Це як взагалі? Дуже хотілось би розуміти механізм.

Ця програма не досить глибока. Хоча, звісно, що в дозволений законом обсяг друкованих знаків дуже важко вкласти усі пропозиції, а тим більше їх розписати. Та все ж у деяких випадках хотілося б розуміти, яким чином можна впровадити ті чи інші зміни. Бо ж заявити можна що завгодно, а втілити у життя – далеко не все. Разом із тим програма написана легко та зрозуміло, а пріоритети сформульовані досить чітко.

Яна ДЖУНГАРОВА 

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".