Вівторок , 16 Липень 2024
Экономика

Українцям обіцяють космічні ціни на житло: які квартири подорожчають найбільше

За підсумками року нове житло може подорожчати на 25%, на вторинному ринку ціни зростуть на 12%.

В Україні зафіксовано подорожчання житла на первинному ринку. За підсумками першого півріччя ціни зросли на 15-18%, а вже за підсумками року житло може подорожчати на 25%.

Про це повідомила Асоціація фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АСНУ), інформує UAINFO.org.

За даними асоціації, на вторинному ринку житло в залежності від регіону вже зросло в ціні на 7-10%, а до кінця року може подорожчати в цілому на 12%.

Відзначається, що протягом липня – середини серпня цінова динаміка буде відносно стабільною, але вже з другої половини серпня і до середини грудня варто очікувати істотних цінових змін.

За словами президента АСНУ Юрія Піти, причиною такого зростання є те, що за 6 місяців попит на житло виріс більш ніж на 20% і є всі передумови для його подальшого зростання.

На думку експерта, є два об’єктивних фактори, що впливають на зростання попиту і цінову динаміку – розвиток іпотеки та більш лояльні програми забудовників по розстрочці.

“З одного боку у громадян з’явилося більше можливостей стати власниками житла навіть за відсутності повної вартості квартири. А з іншого – досі ринок нерухомості є безальтернативним для збереження і примноження коштів”, – цитує Асоціація Піту.

За його даними, в порівнянні з 2020 роком, кількість інвестиційних угод з метою збереження коштів на первинному ринку виріс мінімум на 15%, а в загальній структурі продажів кількість інвестиційних покупок житла вже становить понад 60%.

Піта зауважив, що на вторинному ринку ситуація дещо інша: житло, особливо в будинках радянської епохи, зростає в ціні більш повільно. Такі цінові зміни стосуються в основному 1, 2-кімнатних квартир в належному стані та у вдалих локаціях.

Експерт також підкреслив, що однією з важливих причин, яка спонукає підвищення вартості житла, є інфляційний стрибок і разом з тим економічна непрогнозованість в країні.

“З початку року купівельна спроможність гривні зменшилася офіційно на 9%, а фактично, на думку економістів, на всі 15-20%. В умовах зростання цін на всі групи товарів і послуг цілком очікувано, що це позначилося на вартості житла”, – зазначив він.

На думку експерта, подальший хід на ринку житла багато в чому буде залежати від епідемічної ситуації, стану економіки, курсу гривні щодо долара.

Важливими стануть питання оподаткування первинної нерухомості, розвитку іпотеки під покупку “первинних” квартир, а також прийняття законодавчих актів, спрямованих на захист покупців-інвесторів і розв’язання проблем довгобудів.

“У разі введення на первинному ринку ПДВ і 18% податку з продажу 3-го об’єкта ціни на первинці можуть істотно зрости. Це автоматично торкнеться і вторинний ринок в додаткових кілька відсотків”, – підсумував Піта.

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...