Пятница , 26 Апрель 2024
Экономика

1,2 млрд допомоги від ЄС: що має зробити Україна

Нова судова реформа, реформування податкової та митної адміністрацій, ліквідація податкової міліції та ще низка змін є серед умов, за яких Україна отримає від Євросоюзу транш у 600 млн євро макрофінансової допомоги

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Учора, 23 липня, Україна та ЄС офіційно схвалили домовленість про макрофінансову допомогу – кредит на суму 1,2 млрд євро. Половину коштів Брюссель погодився перерахувати відразу, а от для отримання наступних 600 млн Україна має провести низку реформ.

Україна зобов’язалась здійснити повне перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Відбір її членів має проводити спеціально створена конкурсна комісія з міжнародною участю. Крім того, у судовій системі має з’явитися Комісія з питань доброчесності й етики, завданням якої є перезавантаження Вищої ради правосуддя. У складі комісії також мають бути міжнародники.

Читайте також: Віра Зеленського в роспропаганду про “зовнішнє управління” веде до трагедії – Фурса

Окрім цього, Україна має завершити атестацію прокурорів на регіональному рівні та розпочати процес атестації на місцевому рівні, а також завершити та запустити в роботу автономний реєстр справ, які розслідують НАБУ й САП.

Уряд має завершити практику “коронавірусних конкурсів”, за якої на посади вищого рівня призначали без відбору, і заповнити всі “тимчасово призначені” посади.

Також уряд повинен реформувати податкову та митну адміністрації. Має відбутися повноцінний конкурсний відбір керівників митниці та податкової, а також структурні зміни в цих службах, зокрема вдосконалення системи моніторингу ПДВ, впровадження електронних касових реєстраторів тощо.

Камін повинен ухвалити рішення про ліквідацію податкової міліції. Натомість парламент має ухвалити закон про створення нового політично незалежного агентства для розслідування серйозних економічних і фінансових злочинів із чітким розмежуванням його компетенції із СБУ та Національною поліцією. Йдеться про Бюро фінансових розслідувань або його аналог.

Не забули в ЄС і про Коломойського та “Приватбанк”, які не названі напряму, але натяки на них присутні.

Читайте також: Шмигаль визнав, що зміни в закон про держзакупівлі суперечать асоціації з ЄС

Україна має продовжити “докладати зусиль для відновлення активів у державних банках, використовуючи всі наявні інструменти для врегулювання проблемних активів, зокрема шляхом проведення дій через суди та кримінального переслідування, де це необхідно”, йдеться в меморандумі з ЄС.

Крім того, МОЗ має передати всі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту в новостворене ДП “Медичні закупівлі України” – за винятком закупівель, що проводяться через спеціалізовані міжнародні закупівельні організації.

Уряд зобов’язався далі реформувати систему корпоративного управління держпідприємств відповідно до принципів ОЕСР. Зокрема мають бути створені наглядові ради на професійних засадах та призначене за конкурсом вище керівництво 10 найбільших державних підприємств.

Прем’єр Шмигаль у розмові з журналістами у Брюсселі припустив, що умови можуть бути виконані на початок 2021-го. Брюссель іще оптимістичніший – там вважають, що Київ може виконати вимоги вже до кінця року.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему вскоре въезд в Венецию станет платным?

Венеция станет первым крупным городом в мире, который будет взымать плату за...

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...