Вторник , 16 Апрель 2024
Культура

Росія судить людину, яка повернула нам пам’ять про вбитих у потилицю культуру й історію України – Кіпіані

Сьогодні, 22 липня, в Росії завершиться найганебніший політичний процес останніх років: суд вирішить долю історика Юрія Дмитрієва у сфабрикованій справі

Про це йдеться у зверненні в межах флешмобу на підтримку Дмитрієва, якого “Меморіал” визнав політв’язнем. 64-літньому дослідникові загрожує до 20 років тюрми.

“Дмитрієва переслідують за дослідження сталінських репресій і збереження історичної пам’яті. Він багато років шукав розстрільні поховання й укладав списки тисяч убитих людей. Саме завдяки йому світ дізнався про те, як загинули Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Валер’ян Підмогильний та інші українські генії”, – мовиться в повідомленні.

Читайте також: Нардепка вказала на сім слабких місць нового путінського темника про Другу світову

Судилище над істориком, який захищав наше право на пам’ять про тисячі вбитих у роки Великого терору, відбувається на тлі спроб сфальшувати історію Сандармоху та представити похованих там жертв розстрілів НКВД жертвами Другої світової війни, наголошено у зверненні.

Сотні науковців, митців і громадських діячів, зокрема й українських, виступили на захист Юрія Дмитрієва. Серед них згаданий флешмоб підтримав і Вахтанг Кіпіані.

“Я кілька разів зустрічався із цією людиною в Карелії – у лісі біля міста Мєдвєж’єгорська. На тому самому місці, де сталінський кат Матвєєв особисто розстріляв 1111 людей із так званого “соловецького етапу”. Серед них були Курбас, Зеров, Підмогильний, Ірчан, Яворський, Полоз, Крушельницькі… Словом, історію України там було вбито у потилицю”, – розповів історик.

“Тепер же кагебістська Росія судить людину, яка віднайшла ці поховання й повернула нам пам’ять. Світ має знати, кого знеславлює і судить однояйцевий онук Сталіна Путін”, – наголосив головний редактор “Історичної правди”.

Читайте також: Росія може розв’язати війну для відродження СРСР – Портников

Як нагадує “Радіо Свобода”, кримінальна справа проти Дмитрієва тягнеться уз 2016 року. Тоді його звинуватили у виготовленні порнографії за участю прийомної дочки.

Пізніше суд повністю виправдав історика, але Верховний суд Карелії скасував рішення.

У 2018 році до суду надійшла друга справа проти Дмитрієва за тяжчою статтею, дослідника заарештували. Як зазначає правозахисний центр “Меморіал”, “медичне обстеження і психолого-психіатрична експертиза дівчинки не виявили ніяких ознак насильства щодо неї або психологічної травми”.

Юрій Дмитрієв близько 30 років розслідує факти масових репресій у Карелії в роки радянської влади, зокрема в урочищі Сандармох, де він знайшов захоронення жертв розстрілів НКВС, зокрема і представників української інтелектуальної еліти, Розстріляного відродження.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...