Среда , 1 Май 2024
Мир

Посол окреслив статті, за якими Нідерланди подали до ЄСПЛ позов проти Росії у справі MH17

Нідерланди надали додаткову інформацію щодо позову проти Росії в Європейський суд із прав людини у справі збиття “Боїнґа” над Добасом 2014 року

Про це розповів посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов, повідомляє “Укрінформ”.

“Відбувся брифінг у міністерстві юстиції Нідерландів, де представники держав – учасниць Міжнародної спільної слідчої групи та країн, чиї громадяни загинули внаслідок збиття літака, представили розгорнуту інформацію щодо позову Нідерландів до ЄСПЛ проти РФ і висловили пропозицію підтримати такий крок”, – зазначив дипломат.

Читайте також: Суд щодо MH17: прокуратура Нідерландів надала нові докази, що літак збили із “Бука”

“Також було надано уточнення щодо правової основи звернення Нідерландів, – додав посол. – Зокрема, країни, котрі бажають приєднатися до позову як треті сторони зможуть зробити це впродовж 12 тижнів після офіційної передачі позову РФ секретаріатом ЄСПЛ”.

Ченцов сказав, що в позові Нідерландів йдеться про порушення Росією трьох статей Європейської конвенції з прав людини: 2-ї, 3-ї та 13-ї.

Стаття 2 Конвенції визначає, що право кожного на життя охороняється законом. Нікого не може бути умисно позбавлено життя інакше ніж шляхом виконання смертного вироку суду.

Стаття 3 наголошує, що нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.

Читайте також: Нідерланди подадуть на Росію в ЄСПЛ за її роль у знищенні “Боїнґа” над Донбасом

Стаття 13 вказує: кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Раніше МЗС Нідерландів заявило, що країна має у своєму розпорядженні великий обсяг інформації щодо знищення літака рейсу MH17 над Донбасом і використає її в суді.

Нідерланди подадуть позов проти Росії до Європейського суду із прав людини у зв’язку зі збитим над Донбасом “Боїнґом”. Таким чином вони “підтримують всі 298 жертв MH17 17 різних національностей та їхніх найближчих родичів”.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США временно одобрили расчеты с банками из РФ

Правительство США разрешило проводить операции с российскими банками.

Макрон готов к обсуждению идеи использования ядерных боеголовок для “защиты ЕС”

Макрон высказался о возможности "защиты ЕС" с помощью ядерного вооружения.