Воскресенье , 19 Май 2024
Общество

“Все тепер залежить від Саші”. Що буде з 13 дітьми померлих від ковіду макіївчан Володимира та Діани Родікових

Володимир та Діана Родікови – переселенці, що виїхали з Макіївки у 2014 році. В останні роки вони мешкали під Києвом та виховували 13 дітей – 5 рідних та 8 всиновлених. 21 березня від коронавірусу помер Володимир Родіков, а 29 березня не стало і його дружини Діани, пише Валерія Бурлакова для Цензор.Нет.

“ДОВЕЛОСЯ ЗАЛИШИТИ ВСЕ ПІСЛЯ ВХОДУ РОСІЙСЬКИХ ТАНКІВ”

“Нашій родині (тоді у нас ще було лише 10 дітей) довелося залишити все після входу російських танків у наше місто і бігти вглиб України у невідомість. У душі були страх, біль та… надія. Ми вірили тоді, що Україна вистоїть та витримає все, що Їй приготовано, та вірили, що разом з Нею витримаємо і ми. Та не помилилися”.

Такий пост написав на торішній День Незалежності 45-річний Володимир Родіков, на сторінці якого у Facebook зазначено, що працює він “татом”. Точніше – працював…

Дитячий будинок сімейного типу Володимир та його дружина Діана створили ще у рідній Макіївці, “доповнивши” компанію з 5 власних дітей 5 прийомними приблизно такого ж віку. “5 своїх, 5 прийомних – 10 рідних”, – казав Володимир Родіков у інтерв’ю “Радіо Свобода” у 2016 році. І розповідав, що взагалі-то з окупованої Макіївки вони їхали у Запоріжжя “днів на 10-12”, практично без речей. Родікови були впевнені, що потім зможуть повернутися. Але якраз у цей час окупанти вирішили, що дітей-сиріт вивозити з окупованих територій не можна, і родина Родікових усвідомила: на Донбас вертатися не варто навіть по речі… Родина вирушила у Київ.

Спочатку мешкали у школі в області, безперервно зверталися до можновладців із проханням допомогти із житлом, шукали допомогу усюди, де могли… Зрештою, все більш-менш налагодилося, із будинком родині допомогли – і Родікови разом зі своїм котом (також переселенцем) оселилися у Гатному. Завели рибок. 

Восени 2018 року родина почала опікуватися ще однією дитиною – дівчинкою на ім’я Софія, а влітку 2020 – Артуром та Ярославою. Дітей стало 13.

“Сказати, що було легко – ні, легко не було. Ми притиралися, звикали, закохувалися одне в одного, сварилися та мирилися, плакали і раділи, наскільки могли підтримували друг друга. Проходили через важкі та складні часи, поступово ставали міцнішими, сильнішими. Ми ставали самодостатніми. Єдиним цілим. Сім’єю. Я дуже радий, що Господь дав нам підтримку, сил, міцності пройти цей шлях до справжнього щастя”, – згадував Володимир Родіков.

У соцмережах він багато розповідав про дітей, про кумедні діалоги між ними, ділився спогадами та старими фотографіями з “малюками, які дозволили стати їхнім татом”. І не забував написати щось про кожен дитячий день народження: “…Ще одна днюшка! Не встигли відійти від жовтневих чотирьох!”

“ВІН ЗАВЖДИ ПРАГНУВ ЗЛАМАТИ СИСТЕМУ ІНТЕРНАТІВ”

Але 21 березня Володимира Родікова не стало. Ковід.

За тиждень після нього, 29 березня, померла і його дружина Діана Родікова-Єрмакова. Її транспортували з Василькова у Київ, однак врятувати жінку все одно не вдалося. “У реанімації, у комі на ШВЛ. Поліорганне ураження внаслідок ковіду”, – написала про її смерть у соцмережі Ірина Солошенко, волонтер, медик Революції Гідності.

15 грудня 2020 року Діані Родіковій указом президента було присвоєне почесне звання “Мати-героїня”

“З Володимиром Родіковим ми познайомилися у травні 2014 року. Всі ми були розгублені після того, як Росія захопила Крим і почала активно качати Донбас. Інформацію ми отримували у Facebook. Хтось написав про те, що у Слав’янську дитячий будинок в підвішеному стані. Ми інформаційно супроводжували у ФБ евакуацію дітей, писали про їхні потреби, так під якимось з дописів про це і познайомилися з Володимиром… – пригадує пані Ірина у розмові з Цензор.НЕТ. – Пам’ятаю фотографії його малечі у басейні, який він збудував в Макіївці… Потім ми час від часу спілкувалися щодо допомоги людям, які проживали на лінії фронту”.

“Він завжди прагнув зламати систему інтернатів в Україні. Прагнув, щоб діти виховувалися в сім’ях. І так сталося, що останнє спілкування з Володимиром у нас було щодо допомоги дітям, які лишилися сиротам після передчасної смерті батьків, – додає Ірина Солошенко. – Володя написав, що відправить дітям посилку. Завжди було приємно бачити їхню сім”ю. Була радість за дітей, яких вони зігрівали в своїй сім’ї…”

“ВСЕ ТЕПЕР ЗАЛЕЖИТЬ ВІД САШІ”

Юлія Цепун – вдова Героя Небесної Сотні, волонтер, громадська активістка – також згадує родину Родікових з великою теплотою.

“Познайомили мене з ними у 2015 році, щоб дітям допомогати – квитки на концерти безкоштовні і таке інше, допомогали їм утеплити стіну минулого року… У них був розплідник шпиців. То я у них і собаку купила – краще ж у своїх! Багато є різних будинків сімейного типу, я не хочу ні на кого нарікати… Та що стосується Володі та Діани – вони настільки віддавалися дітям, які були не рідні… Різниці для них не було – чи це рідне дитя чи не рідне. Для дітей вони робили усе можливе та неможливе”, – каже пані Юлія.

Старший дітей у родині Родікових двоє – син та донька. “І старша донька Володимира та Діани, Олександра, сьогодні висловила бажання взяти опіку над дітьми”, – додає Юлія Цепун. Щоправда, зауважує вона, Олександра лише після смерті батьків дізналася, що будинок Родікових перебуває у комунальній власності, і був батькам переданий в оренду. Ця інформація змусила дівчину трохи розгубитися.

“Але місцева влада налаштована дітям допомогти, їх ніхто на вулицю не вижене. Все тепер залежить від Саші – наскільки вона відповідально до всього поставиться, бо їй все ж таки лише 21 рік…”

“Але дітей напризволяще ніхто не кине у будь-якому випадку. У крайньому випадку, у родини є куми – доволі впливові люди…”, – додає Юлія Цепун.

Юлія Цепун також підкреслює, що зараз у соцмережах збирають гроші на придбання будинку для родини – і не виключено, що роблять це шахраї. У фінансовій допомозі дітям необхідності на сьогоднішній день немає, переконана вона: “Нагальної потреби реально немає… Зараз стоїть питання опіки над дітьми”. 

Валерія БУРЛАКОВА, Цензор.НЕТ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...

Сколько денег тратит, и на что жалеет миллионер Корогодский? 

Украинский блогер и владелец киевского ТЦ Dream Town рассказал сколько тратит в...