Понедельник , 20 Май 2024
Общество

Сигнал громадянському суспільству: восени будуть сюрпризи, і план “Б” нам не завадить

Італійці при зустрічі обіймаються. Не всі, дехто вважає це трохи вульгарним, але загалом такі вони сердечні люди

Про це для “Тижня” пише Юрій Макаров.

У нас, до речі, цей звичай теж був прижився, проте в нього тут зовсім інше коріння: у широкий загал його впровадили в буремні дев’яності вітчизняні бандити, які надивилися фільмів про італійську мафію, там теж обіймаються. А є, скажімо, шведи: теж сердечні, але не такі відкриті, тримають соціальну дистанцію без усяких вірусів. Як наслідок, із 60,5 мільйона населення в Італії станом на 7 липня перехворіли 241 956, а померли 34 899 (0,4% та 0,058% відповідно). А у Швеції захворіли 73 344 і померли 5 447 (0,7% і 0,053%). Результати цілком зіставні, тільки в Італії, як відомо, після жахів перших тижнів було впроваджено жорсткий карантин: офіси, театри, ресторани зачинені, у магазин за декларацією, порушення – штраф 3000 євро. У Швеції ж… нічого! Жодних обмежень. Усю відповідальність покладено на свідомість громадян.

Читайте також: На карантин – начхати: журналісти показали одеські пляжі під час епідемії. ВІДЕО

Поки Україна б’є власні рекорди захворюваності, настрої панують розбишацькі: пікніки, повні тераси, народ потягнувся на море. Усі втомилися від обмежень і напруженості. Після відпустки – хоч потоп. Я не кажу про тих, кому тупо нема на що відпочивати. Хімчистка, пральня, майстерня з ремонту взуття, крамничка, дрібне фермерське господарство – та що там, практично всі бізнеси й виробництва та всі, хто в них залучений, перебувають у процесі поїдання дулі. Піднялися хіба що онлайн-магазини та кур’єрські служби.

Ми бачимо наочну демонстрацію того, як ментальність і побутові звички визначають сценарії розвитку катастроф. Гадаю, приблизно до вересня в ментальному просторі нації пануватиме пофігізм навпіл із уже звичним роздратуванням на все й на всіх. А потім настане протверезіння у буквальному й переносному сенсах. По-перше, українці усвідомлять нарешті, що вони не мають держави. Поліція є, податкова є, аудитори є, навіть суди є, а держави немає. Ну хіба що от Пенсійний фонд, тут нічого не скажу. Ідучи за італійською моделлю блокування епідемії, з обмеженнями, штрафами та затриманнями купальників, Кабмін разом із місцевими адміністраціями не те що не подбали про подушки безпеки для працівників, а навіть не почухалися. Рятування потопельників – справа рук самих потопельників, якщо це не в гідропарку – вісім поліціянтів на одного пляжника.

По-друге, напередодні виборів 25 жовтня активізуються гасла регіонального… ну гаразд, не суверенітету, а якоїсь іще додаткової самостійності, незалежності від центру. Інакше кажучи, чекайте зміцнення влади регіональних баронів, не обмеженої практично нічим, навіть скандалами загальнонаціонального масштабу, бо, як відомо, в усіх скандальних конфліктах перемагає той, у кого міцніші нерви. Ось у Херсоні до Мангера хоча б дотягнулися, а в Одесі стрілки як перевели на Стерненка, так і досі не відпускають, про 200 днів Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь мовчу взагалі, тут нема слів. Тобто зміцненню баронів та олігархів не загрожує геть ніщо.

Читайте також: Влада та громадянське суспільство: замість плідної співпраці все йде до дедалі жорсткішого протистояння

Ну й, по-третє, чекайте активізації холодних і гарячих провокацій із боку країни “Бабиєщьонарожают”. У них Путін обнулився, у них віра в Бога й захист історичної правди, а нафта в мінусі, треба ж буде їм чимось зайнятися. Підіб’ємо підсумки: 1) центру немає; 2) барони зміцнилися; 3) “запоребрик” казиться; 4) його місцеві посіпаки почуваються не те що безкарно, а суперкомфортно. Й ось на цьому тлі зустрічаємо другу хвилю COVID-19, а вона буде з осені неминуче, до Нострадамуса не ходи.

Не хочу на себе забагато брати, але, як на мене, свідома частина нашого багатостраждального народу, у якої збереглися почуття відповідальності та здатність відрізняти світлий бік сили від темного, зайнята нині трохи не тим. Ми проводимо онлайн-фестивалі сучасного мистецтва, панельні дискусії в Zoom про глибини естетики, вряди-годи ходимо під ОП і Шевченківський суд. А тут треба гуртуватися навколо альтернативного центру розробки порядку денного. Якщо на Печерську не пропонують стратегій, можливо, це сигнал громадянському суспільству?

Усе розумію: втома, грошей катма, гранти пропадають, але восени будуть сюрпризи, і план “Б” не завадить. Горизонтальні зв’язки, які на Майдані та в перші роки війни давали відчуття актуальної спільноти, останнім часом були помітні під час пошиття захисних масок. Ну погодьтеся, якось не той масштаб. Зараз якраз не завадила б тотальна мобілізація навколо базових цінностей: якщо не “армія – мова – віра” (а чому б і ні?), то хоча б свобода й безпека, зокрема від орлів Авакова, Венедіктової, Ситника й інших. Невже для того, щоби прокинулась українська гідність, знову треба, щоб побили якихось юнаків і юнок? Так уже знову б’ють!..

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

У каких знаков Зодиака сбудуться мечты в последние Полнолуние весны?

Последнее Полнолуние этой весны, которое наступит 23 мая даст некоторым знакам Зодиака...

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...