Суббота , 18 Май 2024
Общество

Україна отримала відповіді на важливі запитання – на жаль, украй невтішні

Зазвичай у мас-медіа коментують дані соціологічних опитувань, пов’язані з оцінками громадянами політичної ситуації та поточними рейтингами партій і політиків

Як на мене, не менш (а, можливо, ще більш) цікавими є й інші дані щодо начебто неполітичних проблем. Адже вони здатні часом дуже й дуже чітко відповісти на сакраментальні питання, які так усіх цікавлять – що було, що буде й чим душа заспокоїться. А якщо серйозно – наочно показати глибинні процеси у масовій свідомості та підсвідомості.

От, скажімо, у розпал зростань показників інфікованих коронавірусом аж 18% опитаних українців заявили, що епідемію в нашій країні подолано, а 19% не мають власної думки щодо того, чи триватиме й далі епідемія, чи з нею вже впоралися. Цікава картина, чи не так? А отримана вона в ході чергового опитування, проведеного по всій Україні (крім окупованих Росією територій) Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted telephone interviews) із 20-го по 23 червня.

З’ясувалося, що тільки 63% опитаних дотримується тверезої думки, що Україна ще не впоралася з епідемією COVID-19, і число нових хворих зростатиме. Можуть зауважити – чому це “тільки”, 63% – це “аж”. А ви екстраполюйте отримані цифри (опитування репрезентативне) на все доросле населення, й отримаєте мільйони й мільйони безпідставних оптимістів і безвідповідальних незнайків, які й поводитимуть себе відповідно до своїх поглядів і настанов…

У цьому опитуванні респондентам запропонували відповісти на ще одне начебто не дуже політичне запитання – щодо доцільності співпраці нашої країни з МВФ. Й ось який результат отримано: лише 24% опитаних українців дотримувалися думки, що зараз краще співпрацювати з МВФ, отримуючи нові кредити. Ось тут уже маємо беззастережне “тільки”, чи не так?

Читайте також: Коти в мішках: перед нами минуле, яке намагається прикидатися майбутнім

Ба більше: порівняно з аналогічним опитування у квітні, частка тих, хто так вважає, зменшилася на вісім відсоткових пунктів (із 32% до 24%). Натомість 61% респондентів у червні сказали, що зараз краще не співпрацювати з МВФ і не отримувати нові кредити; порівняно з квітнем, частка осіб, які так вважать, збільшиласяна 15 відсоткових пунктів (с 46% до 61%) – інші не визначилися…

Геніально! А де взяти гроші державі за умов неминучого під час епідемії падіння економіки? У тумбочці, як у популярному колись анекдоті? Чи до Росії поповзти на колінах? Так в останньої з ними теж не дуже добре… Крім того, опитані вочевидь просто не знають, що співпраця з МВФ – важливий позитивний маркер для зарубіжних інвесторів й інших міжнародних фінансових структур.

Ясна річ, тут спрацювало олігархічно-проросійське телебачення, через яке просувається начебто рятівна ідея державного дефолту України. Та й сам тоді-ще-актор Зеленський у серіалі “Слуга народу” заклав міцне підґрунтя такого “розуміння” широкою публікою ситуації – пам’ятаєте, як він різко реагує у фільмі на вимоги МВФ до України, посилаючи міжнародних фінансистів на всі можливі літери, тоді як у реальності ніяких подібних вимог МВФ ні до кого не висуває і не може висувати, ці “вимоги” – російські пропагандистські кліше, озвучені в бесіді із “президентом Голобородьком”, із яким значна частина масової аудиторії, схоже, досі ототожнює президента Зеленського… Цікава взагалі-то картина – “президент Голобородько” проти президента Зеленського, чи не так?

А у всеукраїнському опитуванні, проведеному так само методом CATI із 31 травня до 4 червня 2020 року, КМІС одержав цікаві результати щодо думки українців про походження коронавірусу та його поширення у світі. Були запропоновані на вибір три варіанти тверджень: 1) природне виникнення коронавірусу та згодом його поширення у світі; 2) штучна розробка в лабораторії, але випадкове поширення у світі; 3) спеціальна розробка й навмисне поширення у світі для зменшення чисельності населення та/або завдання шкоди окремим країнам. Крім цього, респонденти могли назвати свій варіант.

Знов-таки, за умов домінування олігархічно-проросійського телебачення, 37% опитаних обрали варіант, згідно з яким коронавірус був “спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам”. Ще 29% обрали варіант, що коронавірус “зроблений штучно в лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю”. Обрали варіант, що коронавірус з’явився природним шляхом і потім поширився на світ 18% опитаних.

Тим респондентам, які обрали варіант “коронавірус був спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам”, ставили додаткове запитання: “А хто, на Вашу думку, відповідальний за розробку й навмисне поширення коронавірусу?”. Половина опитаних (49%) не змогла відповісти на це запитання. 26% вважають, що Китай відповідальний за розробку й навмисне поширення коронавірусу, далі йдуть США (11%) і Росія (2%).

Читайте також: Блогерка окреслила найбільший комунікаційний провал влади на найвищому рівні

Як це все прокоментувати? Дві версії – природної генези коронавірусу та його “монтажу” в лабораторії – мають реальне обґрунтування, тому значне число прихильників цих варіантів не дивує. А от 37% адептів позиції, наче коронавірус був “спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам” – це вже повний капець, це яскрава характеристика рівня дебілізації нашого суспільства, чи не так?

І не потрібно втішатися тим, що у США теж третина населення дотримується схожих поглядів – тамтешня публіка надто виразно засвідчила свій рівень у ході “мирних погромів” і “справедливого обурення нальотчиків” (я нічого не вигадую – це терміни американських медіа, зразки “передової” журналістики). Не забуваймо, що у Штатах у населення свої таргани в головах, а в Україні – свої, і з цими тарганами та з олігархічно-промосковським телебаченням нам іти на вибори…

І нарешті. У проведеному КМІС із 24-го до 31 травня так само методом CATI всеукраїнському опитуванні року було засвідчено, що половина українців (50%) не шкодує про розпад СРСР, але кожен третій (33,5%) шкодує. Якщо на Заході України переважна більшість населення не шкодує (69% проти 15%), то в Центрі України співвідношення – 51% до 32%. На півдні, сході й Донбасі переважають ті, хто шкодує про розпад СРСР: 41,5-49% залежно від регіону проти 35-39% тих, хто не шкодує.

Зверніть увагу: серед молоді у віці до 30 років – тобто тих, хто зростав уже в незалежній Україні й нічого сам не може сказати про “принади” радянського ладу, аж 14% шкодує про розпад СРСР. Ось вона, ефективність російської пропаганди та нікчемність системи української освіти! Так, у СРСР були досягнення, але ж і в Третьому Райху створили систему автобанів і “народний автомобіль” – фольксваґен. І при цьому німцям загалом удалося відокремити ці речі від Гітлера та Райху…

І іще одне свідчення ефективності російської пропаганди: серед тих опитаних, хто своєю етнічною належністю називає “українець”, 30,5% шкодує про розпад СРСР, натомість такий настрій притаманний 67% серед тих, хто називає себе “росіянином”. І взагалі якесь божевілля: серед опитаних осіб з вищою освітою 23% шкодує про розпад СРСР. Хоча… Серед цих осіб із вищою освітою різні люди, зокрема номенклатура та її діти. От тільки самостійно думати ні перші, ані другі нездатні: звісно, багато кому з них хотілося би працювати в Москві чи на підприємствах радянського ВПК, де були й добрі зарплати, й відповідні “пайки”. Та чи була би придатна наша земля для людського життя, якби СРСР із його агресивністю та дурнями-геронтократами на чолі продовжив свою існування, чи тут була би випалена радіоактивна пустеля, а чи може система відновленого ҐУЛАҐу?

Сергій ГРАБОВСЬКИЙ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...

Сколько денег тратит, и на что жалеет миллионер Корогодский? 

Украинский блогер и владелец киевского ТЦ Dream Town рассказал сколько тратит в...