Суббота , 4 Май 2024
Политика

Портников: Історія з Навальним – один зі стримувальних чинників, який працює на користь України

Коли українські спостерігачі обговорюють сюжет із отруєнням, поверненням і затриманням Олексія Навального та протести в Росії, їхній аналіз нерідко зупиняється на політичних поглядах опозиційного активіста або впевненості, що перемога демократії в сусідній країні створить нові проблеми для України

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Але до перемоги демократії – якщо тверезо оцінити масштаб російських протестів – іще дуже й дуже далеко. Та й не став би я недооцінювати наслідків такої перемоги. Демократична Росія – якими б не були політичні погляди її президента й навіть більшої частини громадян – нападати на Україну не стане. У цивілізованому світі проблеми вирішують за столом переговорів, а не в битвах.

Читайте також: Три помилки українців, які щиро співчувають Навальному

Але поки що все це – із царини наукової фантастики, війна Росії з Україною триває, й існує реальна небезпека захоплення нових українських територій агресором. Так ось історія навколо Навального – це один із реальних стримувальних чинників цієї війни.

На Заході з перших днів після нападу Росії на Україну ми бачимо очевидне прагнення нормалізувати відносини із Кремлем. Причому нерідко – за рахунок наших національних інтересів. Нехай у Києві заплющать очі, підуть на поступки Путінові – аби тільки задовольнити економічні інтереси цілої групи західних країн, ну й особисті інтереси цілої низки західних політиків і бізнесменів.

Читайте також: Портников пояснив, до чого можуть призвести протести в Росії

Так ось, коли Кремль показує Заходові, як він ставиться до власних громадян, ніяких аргументів у проросійського лобі просто не залишається. Яке скасування санкцій? Зараз і в Європейському Союзі, й у США говорять тільки про посилення санкцій проти Росії. Про необхідність зупинити будівництво трубопроводу “Північний потік – 2” заговорили вже і провідні німецькі політики. І це лише початок. Якщо протести в Росії наростатимуть, а репресії Кремля – ​​посилюватимуться, посилюватимуться й санкції. А чим складнішою є економічна й політична ситуація у країні, тим важче їй влаштовувати нові війни.

Тому нам потрібно зрозуміти: той, хто підриває авторитет Путіна й Російської держави – союзник України, що б він не думав про Крим або Донбас. І росіяни, які виходять на вулиці під кийки путінської поліції, своєю небайдужістю збільшують наші шанси жити в мирній і – рано чи пізно – соборній країні.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...