Воскресенье , 5 Май 2024
Политика

Путін, Трамп, Орбан, Лукашенко й Ко наближають світ до візії доктора Мабузе

Доктор Мабузе – вигадана особа. Своїм життям у літературі він завдячує майже забутому письменникові, а епохально відомим його ім’я стало завдяки фільмові, який за мотивами роману зняв знаний австрійсько-німецький режисер Фріц Лянґ

Про це для “Тижня” пише Ріхард Герцінґер.

Лянґову картину “Заповіт доктора Мабузе”, яка вийшла в 1933 році, відразу заборонив режим націонал-соціалістів, що саме здобув владу. Проте вона стала кінокласикою і зробила божевільного геніального злочинця іконографічною постаттю ХХ століття.

Однак сьогодні може здаватися, що доктор Мабузе зійшов із вигаданого світу рухливих зображень і впливає на дійсність як реальний історичний актор. Адже нині ми загрозливо наблизилися до його візії – світового панування зла.

У легендарному кримінальному фільмі Лянґа Мабузе є пацієнтом божевільні, який несамовито створює плани найогидніших монструозних злочинів. А здійснює його жахливі задуми потаємна мережа злочинців. Водночас за бажанням Мабузе розроблені ним злочини мають здаватися громадськості беззмістовними і свавільними, щоб ніхто не був здатним розгадати, хто за ними перебуває і якими є його наміри.

Читайте також: Ядерне озброєння Росії та Китаю – лише для шоу, тривожитися слід щодо іншої їхньої зброї – журналіст

Однак коли поліція таки нападає на його слід, то виявляє, що він раптово помер. Проте неймовірна хвиля злочинів триває й без нього. Виявляється, що злочинний дух Мабузе вселився в директора клініки, пацієнтом якої той був. Чоловік, що мав вилікувати божевільного Мабузе, тепер сам утілює його нищівні заповіти.

Сьогодні “принцип Мабузе” зловісно представлений у нових формах авторитарного правління. Лідером тут є мафіозна держава Путіна. У ній керовані спецслужбами державні інституції та організована злочинність стали симбіотичною одиницею. Злочини, які вчиняє ця новотипна структура, нерідко видаються такими обурливими й неймовірними, що орієнтована на раціональну мету логіка більше не може їх простежувати.

Так, частина західної громадськості сумнівається, що отруєння Скрипалів і Навального чи вбивство чеченського дисидента в парку в центрі Берліна справді можуть бути прямим розпорядженням Кремля. Скептикам не збагнути практичної користі таких ризикованих акцій для російського керівництва, адже через це воно саме опиняється у важкій міжнародній ситуації. Вони не розуміють, що замовникам цих операцій ідеться передовсім про демонстрацію всемогутності та повсюдності злочину. Так західні суспільства привчають до “нормальності” злочину й поступово руйнують їхнє моральне йому протистояння.

Водночас дезінформаційний апарат мафіозної держави закидає міжнародну громадськість фіктивними версіями реальності із систематичним наміром знищити здатність розрізняти божевілля та здоровий глузд. Те, яким родючим є ґрунт, у який це потрапляє, зараз можна побачити на західних дисидентах коронавірусної хвороби – багато з них вірять у безумні лякачки, як-от у підземні лабораторії Біла Ґейтса, у яких із дітей викачують кров.

Читайте також: Держава – це він. Як Трамп рятує своє президентство та що тут спільного із Зеленським

Водночас Дональд Трамп імітує Путінові методи у США: відкрито зневажає демократичні інституції та постійно бомбардує громадськість нестримною брехнею й вигадками. Через Трампа, на якого після завершення президенства чекають численні кримінальні процеси, ідея Мабузе приховати злочин шляхом його піднесення до нестримної ірраціональності дісталася керівних щаблів лідера вільного світу. А зі створеною в Угорщині Віктором Орбаном клептократією вона прийшла й у ЄС. Як і в історії доктора Мабузе, дух беззаконня перекинувся на тих, хто мав би його поборювати.

У творенні клептократичних автократій давно неважливо, яким плащиком вони прикриваються: “лівим”, “правим” чи ідеологією іншого штибу. У Венесуелі Мадуро, Нікарагуа Ортеґи, Білорусі Лукашенка, Філіппінах Дутерте чи Північній Кореї Кім Чен Ина – метою заволодіння владою в державі автократичними лідерами завжди є визиск ресурсів їхніх країн задля власного збагачення, до якого вони допускають відданих їм приспішників. Розгалужені кримінальні структури ховаються також за ідеологічним фасадом ісламізму. “Талібан”, Корпус вартових Ісламської революції, ХАМАС і “Хезболла” – всі вони імениті гравці міжнародної торгівлі наркотиками та зброєю.

Жадоба наживи за лаштунками ідеології панувала серед номенклатури ще у “класичних” тоталітарних системах. Але фашизм, націонал-соціалізм і комунізм іще цінували опцію надання їхній картині світу вигляду закритої, строго (псевдо)науково обґрунтованої світоглядної системи. Натомість сьогоднішні автократи довільно виламують із ідеологій ті декорації, які видаються їм придатними для приховування й містифікації їхніх кримінальних амбіцій. Єдиний виняток тут – Китай, чиє керівництво знову посилено спирається на догматику марксизму-ленінізму.

Злочинна активність сучасних автократій більше не спрямована на сприяння втіленню обіцяного досконалого світу. Її глибинний сенс радше в тому, щоби дискредитувати та знищити всі цінності, що перебувають на заваді безмежній легітимізації злочину. Доктор Мабузе знов у тренді.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...