Четверг , 2 Май 2024
Политика

Дутому популістові Зеленському не уникнути поразки, він уже здувається – Портников

Конфлікт президента України із Конституційним судом стрімко переростає в повномасштабну політичну кризу. Глава держави наполягає на своєму праві розігнати суд, але не знаходить підтримки не тільки в парламенті в цілому, але навіть у власній фракції

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Із ситуації немає доброго виходу. Розгін суду відкриває дорогу до авторитаризму. Поразка президента тільки підкреслить його безпорадність, і так уже продемонстровану результатами місцевих виборів. Розгін парламенту тільки каталізує політичні процеси, бо Зеленський більше ніколи не матиме змоги отримати не те що монобольшість у вищому законодавчому органі, а й узагалі більшість.

Читайте також: Фурса: Конституційний суд захопили терористи, є два способи зупинити їх

З іншого боку, в усьому цьому немає нічого нового. Такий шлях – від конфлікту з попередньою владою до конфлікту із законодавцями та судовою владою – проходить будь-який політик-популіст. Не складно пригадати, як після перемоги революції у Вірменії її новий прем’єр-міністр Нікол Пашинян домагався дострокових парламентських виборів, вступив у конфлікт із судовою системою, провів через парламент поправки про переформатування Конституційного суду… Чим відрізняється Зеленський?

А тим, що Зеленський – дутий, картонний популіст. До того ж він здувається. На боці справжнього популіста повинен бути не тільки виборець, але й вулиця. Коли Пашинян домагався проведення дострокових парламентських виборів, на вулиці протестували його прихильники. Коли Пашинян домагався переформатування судової системи, суди блокували його прихильники. А де вулиця в Зеленського? Немає в нього ніякої вулиці. Вулицю контролюють його опоненти.

Читайте також: Розпуск КСУ нічого не вирішить, вихід із кризи геть інший – Портников

Саме тому його ніхто не боїться й поразки йому не уникнути. Справжній популіст – коли він іде на свідоме порушення закону й конституції країни – повинен бути впевнений в тому, що його підтримає народ. Але сила Зеленського – це винятково підтримка олігархічних еліт. Саме вони придумали проєкт “Слуга народу” й заморочили голову недосвідченому телевізійному комікові. Саме вони забезпечили йому підтримку на виборах. Саме вони забезпечили безправне рішення Конституційного суду, яке дозволило провести дострокові парламентські вибори. І без підтримки цих еліт немає ніякого президента Зеленського. Тому що прихильники Зеленського ніколи не вийдуть на вулиці. Навіть прихильники Януковича виходили – нехай і за невеликі гроші. У Зеленського й таких прихильників немає. У нього є тільки глядачі.

Тому навіть якщо Зеленський доб’ється успіху у своєму протистоянні з Конституційним судом й у тиску на парламент, це буде лише тимчасовий, позиційний успіх. Потрібно думати не про те, що зробить Зеленський, а що буде після Зеленського і якого нового дутого популіста олігархи спробують підсунути українцям замість того, хто здувається.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...