Вторник , 30 Апрель 2024
Политика

Після призначення Шмигаля крива корупції різко полізла вгору – журналіст

Який із погляду редакції “Наших грошей” вигляд має зараз ситуація з корупцією

1. Кількість. Наступного дня після призначення Шмигаля крива корупції різко полізла вверх. Іще тижнів три-чотири ми ще встигали бодай відслідковувати нові-старі схеми. Зараз – уже втратили лік. Деякі галузі ще випадково залишаються “неохопленими”, тільки через те, що чекають призначення нового керівника-“професіонала”. Але прізвища вже всім відомі.

2. Диверсифікація корупції. Відсутність стрункої вертикалі влади дозволила кожному чиновникові відчути себе автономним сатрапом на ввіреній території. “Сам придумав схему – сам реалізував”. Ефект правоохоронних органів гасять відкатом із маржі. Бо правоохоронні органи – це теж своя сатрапія. Трохи подібна ситуація була за часів раннього Ющенка, але цього разу – це набагато крутіша махновщина.

Читайте також: Сподіваної еволюції не буде: українці в заручниках у мафії

3. Якість корупції. Із нових схем ми зафіксували, може, три-чотири. Усе решта – банальне ламання сейфа. Нема чого паритися з ідеями, якщо працює банальний лом.

4. Учасники схеми. A) Президент – особисто я до цього часу вважаю, що з ним діляться дуже мало. Бо навіщо ділитися грішми, якщо можна зварити на вуха вермішель.

Б) “Друзі президента” – це штук 8-10 потвор – основні бенефіціари. Між собою не сваряться, оскільки, як розумніші від свого друга, – поділили між собою сфери впливу.

Читайте також: Корупційні справи Розенблата та Юрченка ідентичні. Але в 2017 ГПУ домоглася зняття недоторканності, а зараз Венедіктова “не бачить підстав” – Луценко

В) “Партизани”. Від районного судді до приватного нотаріуса. Золотий час. Можна заробляти свою десятку в кожній ситуації, відкочувати від трьох до п’яти органам контролю – і цього ніхто не помітить. Бо друзів у президента – не так багато, і ще лишається купа лакун, де можна отримати свій ґешефт.

Висновок. Усе сиплеться з невимовною силою, але поки що економічно пересічний люд це не до кінця помітив. За пів року стане яскравіше.

Прогноз. Цих хлопців знесуть достроково. І не за продаж України Росії (що є беззаперечним фактом), а за несправедливість. Тобто за те саме, за що знесли дві попередні влади.

Олекса ШАЛАЙСЬКИЙ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.