Пятница , 3 Май 2024
Политика

Що не так із призначенням Кравчука у ТКГ

Президент України Володимир Зеленський призначив Леоніда Кравчука головою української місії у Тристоронній контактній групі в Мінську

Ставитися до цієї новини без іронії вкрай складно, адже гібрид “держави в смартфоні” від Зеленського і 86-річного першого президента України Кравчука – дуже симптоматичний. З одного боку, шукаємо “нові обличчя”, а насправді повторюємо стару байку про лебідя, щуку й рака.

Не хочу вдаватися до ейджизму та стверджувати, що на цій позиції ефективнішою була б молодша людина. Зрештою, вибір Зеленського мотивований тим, що він шукав “авторитета”. Але чи є авторитетом для терористів, бойовиків і сепаратистів колишній комуніст? На жаль, рештки свого авторитету Леонід Макарович розгубив під час численних виборчих кампаній, коли він підтримував то Медведчука й “Не так!”, то Тимошенко, а тепер і Зеленського. Не нам судити першого президента, але можна припустити, що якби він не втручався в поточну політику, то нині його б поважало значно більше людей.

Читайте також: Портников: Яка різниця – Кучма чи Кравчук? Лише в одному

Проблема, однак, не лише в Кравчукові. Попередній голова української делегації – Леонід Кучма – також був далеко не ідеальною кандидатурою на цей пост із цих же причин. І щось мені підказує, що рішення Кучми самоусунутися від цього процесу пов’язане аж ніяк не з віком, і саме із цієї “втечі” можна робити висновки про перспективи мирних переговорів. Хай там як, а головною вадою таких призначень є той факт, що своєю діяльністю панове Кравчук і Кучма сприяли втраті обороноздатності й посиленню російських впливів в Україні, а значить – також доклали свою руку, хоча й опосередковано, до початку війни й анексії українських територій. Але виявилося, що паліїв можна призначити пожежниками…

Звісно, можна говорити, що від переговорів у Мінську насправді нічого не залежить, тому й байдуже, хто саме там представлятиме Україну. Тоді скидається на те, що призначивши на цю посаду Кравчука, Зеленський насправді створив собі віп-агітатора, який скрізь тепер хвалитиме президента. Цікаво інше: ті колосальні відсотки, які отримав Зеленський на виборах обіцянкою “перезапуску” системи, були й за Кравчука? Чи саме це “нове обличчя” шукали українці, мріючи про новий виток у мирних переговорах і чекаючи завершення війни?

Читайте також: “Ітимемо на компроміси”: Кравчук “заради миру” обіцяє робити у ТКГ “усе, що зможе”

Воно й не дивно, що призначення на такі важливі позиції перетворюється на фарс. Бо якщо відбувається наруга над Конституцією, і зовнішньою політикою займається глава Офісу президента, а сам президент у цей час відкриває футбольні поля, то й на мирні переговори можна відправляти будь-кого – все одно про стратегічні речі домовляються не там, у якому-небудь Омані.

А з такою кадровою політикою логічніше було би призначати на всі важливі пости в державі академіка Патона: як-не-як, а він і життя бачив, і пережив усіх своїх ворогів, та ще й титул академіка має. Прем’єр-міністром – Патона, у Генпрокуратуру – Піскуна, Єханурова – міністром молоді та спорту, Софію Ротару – на пост міністерки культури, Звягільського – на голову Верховної Ради. Як то кажуть, дорогу молодим!

Андрій ЛЮБКА

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...