Воскресенье , 5 Май 2024
Политика

Портников: Донбас – це Карабах, а не Придністров’я

Президент Азербайджану Ільхам Алієв скликає термінове засідання Ради безпеки країни у зв’язку з конфліктом на кордоні Азербайджану та Вірменії

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян засуджує дії Баку, а міністр закордонних справ Вірменії Зограб Мнацаканян ініціює засідання представників країн – членів ОДКБ. В азербайджанській столиці тисячі людей виходять на вулиці з вимогою почати війну за звільнення Карабаху …

З українського погляду все це видається дивним. Як це, через 32 роки після початку конфлікту триває війна, гинуть люди? І це при тому, що вже кілька десятиліть сторони намагаються домовитися в Мінську – так, теж у Мінську, це таке “зачароване” місто, в якому роками не відбувається нічого нового. Чому? Чому не так, як у Придністров’ї або в Абхазії?

Читайте також: Це вже навіть не глухий кут: Портников пояснив, що Зеленському робити з війною на Донбасі

Відповідь на це питання дуже проста й обумовлюється інтересом. Росії, яка окупувала Придністров’я та грузинські автономії, далі просто нікуди й нема чого просуватися. На територіях, де більшість населення – етнічні молдавани або грузини, окупант все одно не зустріне підтримки. Кишиневу та Тбілісі теж немає ніякої необхідності обстрілювати окуповані території – Молдова та Грузія просто не хочуть повномасштабної війни з Росією. Коли Грузія зважилася на таку війну 2008 року, це призвело до російських танків під Тбілісі, бомбардування Горі, нових територіальних втрат і вигнання грузинського населення з “Південної Осетії”. Тодішній грузинський президент Михайло Саакашвілі був змушений направити своєму російському колезі Дмитрові Медведєву лист із зобов’язанням не застосовувати силу в Абхазії та “Південній Осетії”, Кремль визнав “незалежність” грузинських автономій і запровадив санкції проти Грузії – про міжнародні санкції проти самої Росії тоді й мови не було.

Але в Карабаху – зовсім інша ситуація. Я зараз навіть не зупинятимуся на питанні, хто в цьому конфлікті має рацію. Важливим є саме інтерес, довгострокова стратегія. Для Баку неприйнятно визнати статус-кво, тому що в цьому разі таке визнання означатиме спокійне життя для Карабаху. А в Азербайджані ніхто не хоче спокійного життя ані для Карабаху, ані для Вірменії – між іншим, нинішній конфлікт стався якраз на державному кордоні Вірменії та Азербайджану, а зовсім не в районі Карабаху. При цьому Азербайджан не боїться нападати на Вірменію – тому що Вірменія не Росія. А Вірменія не боїться відповідати Азербайджанові або провокувати нові зіткнення – тому що Азербайджан не Росія. Азербайджанові потрібно, висловлюючись словами українського віце-прем’єра Олексія Резнікова про Донбас, “мотати нерви” Вірменії. Вірменії потрібно демонструвати, що й вона може “мотати нерви” Азербайджанові. І тому, поки не буде знайдено рішення конфлікту, на кордонах обох країн триватиме стрілянина й гинутимуть люди. Хоч 30 років, хоч 60.

Читайте також: Найпотужнішим збудником войовничості Путіна є карикатурний пацифізм Зеленського – публіцист

На Донбасі – рівно та ж ситуація. Росії не потрібен Донбас без обстрілів просто тому, що це – лише невелика частина території, яку Кремль планує захопити. По той бік лінії розмежування для Москви немає ніяких грузин або молдаван. А є такі ж українці, як і ті, що живуть на Донбасі. Тобто – “свої”. “Російськомовне населення”, яке потрібно “звільнити”. А для цього – продовжувати дестабілізацію України аж до капітуляції ворога. Тобто Путінові потрібно просто продовжувати стріляти. При цьому Україна все ж таки – не Молдова або Грузія, Україна може дозволити собі відповідати на російські провокації, навіть якщо це не дуже подобається актуальному Верховному головнокомандувачеві та його оточенню.

Простіше кажучи, Росія тут у ролі Азербайджану: Кремлеві не потрібно, щоб Україна задовольнилася статус-кво, замороженим конфліктом на Донбасі. Путін зацікавлений у постійній дестабілізації. А Україні потрібно показати, що вона не боїться обстрілів і готова відповідати.

І тому, поки в Росії не змиряться із правом України на суверенне існування, на лінії розмежування триватиме стрілянина й гинутимуть люди. Хоч 30 років, хоч 60. Така реальність, яку потрібно прийняти. Альтернатива розумінню цієї реальності – це капітуляція.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...