Суббота , 4 Май 2024
Политика

Зеленський коїть убивчі дурниці, на таке не пішли б навіть Янукович і Путін – Портников

Не потрібно обманювати й умовляти себе, що репресії режиму Володимира Зеленського проти його попередника Петра Порошенка чимось відрізняються від репресій режиму Володимира Путіна проти Михайла Ходорковського або репресій режиму Віктора Януковича проти Юлії Тимошенко

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Ні, у цих репресій одна й та ж природа. Так молодий авторитаризм намагається ствердитися, щоби посіяти страх у країні й отримати повний контроль над самим її існуванням і над її фінансовими потоками. Приводи для репресій в авторитарних режимів теж ніколи не відрізняються: і Ходорковського, і Тимошенко, і Порошенка звинувачують у корупції, але не знаходять ніяких реальних можливостей для такого звинувачення і фактично намагаються влаштувати судилище у зв’язку з діями, пов’язаними із виконанням службових обов’язків.

І “групи підтримки” в таких дій завжди одні й ті ж – олігархи. У Путіна це був Роман Абрамович, який хотів позбутися конкурента й помститися йому за невдале об’єднання компаній. У Януковича – Дмитро Фірташ, який хотів помститися Тимошенко за те, що “РосУкрЕнерго” відтягли від газового пирога. У Зеленського – Ігор Коломойський, який мститься за націоналізацію “Привату”. Все сходиться.

Читайтет також: ОГПУ передумав арештовувати Порошенка, суд перенесли на липень. ВІДЕО

Не сходиться тільки електорат. У Путіна це була знаменита агресивно-слухняна більшість, яка раділа розправі над багатіями відомої національності, бачила в цьому ознаку вставання Росії з колін і була готовою брати участь у путінських війнах та авантюрах для того, аби вставання було успішнішим. Й у Путіна були нафтодолари для цієї більшості, він покращив її життя. І зараз може триматися бодай за рахунок спогадів про це поліпшення й надій, що правитель зможе його повторити.

Електорат Януковича – це пасивно-слухняна більшість, насамперед працівники олігархічних підприємств сходу та півдня країни, які вважали, що їхній герой може робити все, що йому заманеться – аби їм краще жилося. І дійсно, із початком Януковичевого правління, як і з початком правління Путінового, був пов’язаний об’єктивний вихід із економічної кризи.

А електорат Зеленського – це аморально-байдужа більшість. Тому що тільки відсутністю моральних настанов і байдужістю до майбутнього країни, свого майбутнього та майбутнього своїх дітей можна пояснити голосування за випадкову людину, яка ніколи не займалася політичною діяльністю й управлінням. Голосування, продиктоване олігархічними телеканалами, власним невіглаством, інфантильною вірою в диво.

Читайте також: Портников: Це вже навіть не “багатовекторність”, це – хаос

Але цю більшість важко назвати слухняною. Вона є різною, однак схильною до непокори. І для того, щоб нею управляти, для того, щоб отримати від неї патент на довгострокове розграбування України, її потрібно нагодувати. І на гребені поліпшення життя людей займатися політичними розправами.

А правління Зеленського почалося з падіння темпів зростання української економіки й наближається до епохи тотальної бідності. Ми зараз доживаємо в буквальному сенсі слова останні тижні навіть не добробуту, а ілюзорних надій на те, що не буде гірше. Буде. Ще як буде.

І займатися саме цієї, такої небезпечної для країни миті не пошуком шляхів для її спасіння, не домовленостями про національну єдність, а політичними репресіями – це справжнісіньке безумство. Це власне політичне самогубство, це знищення держави, це скочування країни, що воює, до анархії та дестабілізації.

Навіть Путін і Янукович в аналогічній ситуації не дозволили б собі такого.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...