Понедельник , 6 Май 2024
Политика

Зеленському не варто перетворюватися на Януковича у блазенському ковпаку – Портников

Ми прекрасно розуміємо, навіщо Зеленський хоче тягати Порошенка по судах – скільки б сам президент не заперечував відсутності в нього таких намірів

Про це пише для “Еспресо” Віталій Портников.

Це, по-перше, прагнення домогтися підняття свого рейтингу, зупинити його постійне падіння.

По-друге – задовольнити особисту антипатію, якої він і не приховує.

По-третє, задовольнити особисту антипатію та спрагу помсти Ігоря Коломойського. Стосунки з ним після прийняття “банківського закону” в Зеленського погіршилися, і він цілком може розраховувати, що олігарх оцінить його завзяття.

По-четверте, задовольнити особисту антипатію Володимира Путіна. Зеленський може сподіватися, що розправа над Порошенком зворушить кремлівського правителя, і той піде на поступки – ну хоча б зволить іще раз зустрітися.

Читайте також: Аваков, Зеленський і Венедіктова опинилися в тій самій пастці, в яку раніше потрапив Янукович – думка

Можливо, є ще якісь дрібніші причини. Я їх не хочу навіть перераховувати. Адже зрозуміло головне – що боротьба з Порошенком не має нічого спільного ні з правосуддям, ні – а про це говорить зміст звинувачень – із боротьбою з корупцією.

Найголовніше – неправильним є сам розрахунок. Те, що зараз відбувається – чергова дурість.

Рейтинг так не піднімеш. Більше того – цей рейтинг нічим уже не можна підняти. Дуже скоро холодильник здобуде остаточну перемогу над телевізором. Дуже скоро вчорашні прихильники Зеленського його зненавидять. Ось до цього потрібно готуватися – до того, як вижити в атмосфері загальної ненависті.

Порошенкові від усієї цієї безглуздої комедії гірше не буде. Своїми переслідуваннями команда Зеленського тільки зміцнює його авторитет як лідера опозиції та національно-демократичного табору. Зміцнює навіть у тих, хто може не любити Порошенка. Своїми переслідуваннями Зеленський “убиває” Тимошенко й Вакарчука, як колись Янукович своїми переслідуваннями Тимошенко перетворив усіх інших проукраїнських політиків просто на її попутників. Тому задовольнити свою антипатію теж не вийде.

Читайте також: Інакше епоха бідності триватиме вічно: що має усвідомити український виборець

І не вийде задовольнити Коломойського. Інтереси Коломойського й інтереси України зараз є діаметрально протилежними. І якщо ти президент України, тобі з ним не домовитися. Саме тому стався конфлікт Порошенка й Коломойського. Саме тому почалося охолодження із Зеленським.

І не вийде задовольнити Путіна. Путін, як і раніше, має намір воювати. Йому не Порошенко потрібен, йому Україна потрібна. Причому вся.

Нічого не вийде. У цій ситуації президента очікує, по-перше, крах. По-друге, крах. По-третє – крах. І по-четверте – крах. Але ж Зеленський – український президент, і ніхто не бажає йому краху. Ніхто не бажає краху Україні.

Саме тому все залежить від самого Зеленського. Він повинен просто спробувати оцінити ситуацію, у якій опинився. І зрозуміти, що без міцного союзу з українськими патріотами й державниками нічого не буде. Якщо ти не знаєш, що робити із владою, поділися з професіоналами. І не з олігархами, не з пройдисвітами. Із професіоналами й патріотами.

Януковичеві це теж говорили. Він почав думати тільки тоді, коли мільйони вийшли на вулиці – та й тоді нічого не зрозумів. Чим це завершилося для нього та для країни, ми знаємо.

Не варто перетворюватися на Януковича у блазенському ковпаку.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...