Пятница , 3 Май 2024
Политика

Міністр назвав важливе досягнення свого берлінського візиту й окреслив “розумні компроміси”

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підбив підсумки свого візиту до Німеччини

Так, очільник МЗС повідомив, що вважає “важливим досягненням” своєї поїздки в Берлін повернення до порядку денного питань анексованого Криму й українських політв’язнів у Криму та Росії.

“Крим і Донбас – це все українські території, тимчасово окуповані Росією в ході агресії, – наголосив урядовець. – У цьому плані між ними немає різниці”.

“Тому я і сказав в інтерв’ю німецьким ЗМІ під час візиту: ми доб’ємося деокупації та реінтеграції в Україну й Донбасу, і Криму. Скільки б часу це не зайняло”, – зазначив високопосадовець.

Читайте також: Кулеба поділився важливимм підсумками зустрічі з міністеркою оборони Німеччини. ВІДЕО

За його словами, візиту такого рівня “давно не було між Україною та Німеччиною”. “Найцінніше, що він дав – це особистий контакт і відверту, детальну розмову про позиції сторін, – додав дипломат. – Критично важливо максимально точно розуміти одне одного перш ніж вступати в перемовини з росіянами”.

Кулеба запевнив, що українській делегації владося “чітко донести до німецьких партнерів нашу позицію”, “детально поінформували, чому “буксує” Мінськ” та “яка реальна безпекова й гуманітарна ситуація на сході” й “чому мирне врегулювання починається з безпеки”.

“Врегулювання неможливе без компромісів, – погодився міністр. – Але простір для них відкриється лише тоді, коли замовкне зброя”.

“Oberste Priorität ist es dabei, einen dauerhaften und überprüfbaren Waffenstillstand umzusetzen”. “Основним пріоритетом є впровадження тривалого та верифікованого припинення вогню”. Важливо, що це пролунало саме від мого німецького колеги Гайко Мааса. Тобто наші погляди на принцип “Спершу безпека” збігаються”, – переконаний голова МЗС.

Читайте також: “Новий треш”: дипломата обурив черговий “сюрприз” від Єрмака

“Займаючи проактивну позицію і наполегливо висуваючи нові ініціативи, Україна наочно демонструє партнерам – Франції та Німеччині – свою конструктивність, – зауважив урядовець. – Тим очевиднішим стає, що проблема – не в Україні.

“Водночас ми чітко заявляли: Україна не переходитиме червоних ліній свого суверенітету й територіальної цілісності. Ми не підемо на прямий діалог із окупаційними адміністраціями. Ми не підемо на вигадану Кремлем федералізацію. Ми не поступимося в питанні кордону, виводу російських військ, розформування окупаційних адміністрацій”, – наголосив Кулеба.

“Україна з року в рік демонструє готовність йти на розумні компроміси в питанні особливостей місцевого самоврядування після повернення тимчасово окупованих територій до складу України, – нагадав міністр, – але ми ніколи не підемо на жодні особливі статуси за російським сценарієм, із правом вето на загальнонаціональні рішення й іншими вимогами, які підривають наш суверенітет”.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...