Среда , 1 Май 2024
Политика

Має початися справжнє розслідування щодо “плівок Деркача”, яке не омине увагою Єрмака й Зеленського – Портников

Слова Володимира Зеленського про те, що у скандалі із “плівками Деркача” його цікавить винятково те, як можна було підслухати Офіс президента України – крок у бік повернення глави держави до цивілізованої політики, до розуміння національних інтересів України

Про це пише для “Еспресо” Віталій Портников.

Цей підхід Зеленського значно відрізняється від його ж слів на недавній ​​пресконференції – коли здавалося, що президента України цікавить не те, як записували його офіс, а зміст самих записів і те, яким чином вдасться використати цей зміст у боротьбі, яку Зеленський і його соратники продовжують вести проти Петра Порошенка.

Читайте також: Зеленський із “плівками Деркача” ставить під загрозу українсько-американські відносини – The Washington Post

Після цієї пресконференції багато хто зі спостерігачів у всьому світі говорив про те, що у своєму бажанні знищити Порошенка й допомогти Трампові Зеленський може завдати непоправної шкоди українсько-американським відносинам і, як наслідок, власній країні та її можливостям чинити опір російській агресії.

Очевидно, за цей час знайшлися аргументи, які переконали якщо не самого Зеленського, як і раніше далекого від політики, то представників його найближчого оточення, здатних впливати на президента й писати тексти його інтерв’ю або тези до них. Немає сумніву, що це були дуже сильні ф жорсткі аргументи.

Ми з вами бачили лише верхівку айсберга – коли, наприклад, із закликом не допустити погіршення українсько-американських відносин до Зеленського звернулися сім із дев’яти колишніх послів Сполучених Штатів у Києві. Цей сигнал демонстрував загальну стурбованість американського істеблішменту, й офіс Зеленського вочевидь не міг не врахувати цієї стурбованості.

Читайте також: Лава запасних Зеленського вичерпалася набагато швидше за кадровий резерв Януковича

Тому тепер ми маємо право очікувати справжнього розслідування. Не “розслідування Печерського суду” проти Джозефа Байдена й не розслідування Офісу генерального прокурора проти Порошенка. А розслідування, яке відповість нам і нашим союзникам на дуже просте запитання – хто зробив записи в Офісі президента?

І чи були взагалі зроблені ці записи нелегально або ж, як стверджує, наприклад, російський експерт Андрій Піонтковський, відбулася передача документів із президентського архіву самим головою Офісу президента Андрієм Єрмаком. І якщо це дійсно так – чи знав про таку передачу й санкціонував її сам Зеленський, і якою була мета цієї передачі – компрометація Порошенка, компрометація Байдена, компрометація обох політиків?

У кожному разі – за всієї удаваній фантастичності подібних звинувачень – якщо вони лунатимуть у США, це створить нові проблеми для двосторонніх відносин. Тому і Зеленський, і Єрмак повинні бути не тільки свідками розслідування. Вони повинні відповісти на питання слідства щодо своєї можливої ​​причетності до оприлюднення скандальних записів – бодай для того, аби зняти з себе всі ймовірні підозри.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.