Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

Bloomberg: Мафія Італії намагається вкрасти гроші ЄС на ліквідацію наслідків COVID-19

Мафія Італії хоче отримати компенсацію від ЄС за економічні втрати через COVID-19 / фото REUTERS

Кримінальні “корпорації”, як і їхні законні колеги, сильно постраждали через економічну кризу, спричинену пандемією COVID-19. Але італійська мафія вже чекає велику компенсацію за свої втрати.

Про це пише Bloomberg. Минулого року, коли країни зачинилися на карантин, мафія почала проникати в спраглі до готівки компанії. Це було потрібно для того, щоб потім через них розкрадати фонд Євросоюзу, призначений для боротьби з економічними наслідками коронавірусу. Фонд складається з 1,8 трильйонів євро. І ці гроші вже цього року почнуть перераховувати постраждалим від пандемії компаніям. Про це розповів головний слідчий Італії у сфері організованої злочинності Мауріціо Валлоне, інформує УНІАН

Кримінальні угруповання включно з “Ндрангета” на півдні Калабрії й “Коза Ностра” на Сицилії хотіли закріпитися в законному бізнесі, який першочергово отримає допомогу від ЄС. Зокрема, за словами Валлоне, мафію цікавили цифровий і екологічний сектори.

“Мафія обирала компанії, чиї позиції найкраще підходять для участі в тендерах фонду відновлення. Особливо її цікавили сектори охорони здоров’я й інфраструктури, які отримають більшу частину грошей. Вона спробує забрати все. Ми повинні подбати, щоб злочинцям не дісталося жодного євро”, – сказав Валлоне в інтерв’ю для Bloomberg.

Італія – головна мішень злочинців. Оскільки країна отримає найбільше грошей від ЄС. Новий уряд прем’єр-міністра Маріо Драгі складає план, як будуть витрачені 209 мільярдів євро, які отримає його країна з фонду ЄС. Італія намагається подолати найгіршу рецесію з часів Другої світової війни. Італійські фірми особливо уразливі, оскільки схема отримання позик від державних банків надто складна й не дуже ефективна. Через це компанії з хиткою кредитоспроможністю, майже не отримують допомогу від держави.

Мафія скористалася цим, щоб захопити малі й середні компанії, яким відчайдушно потрібна ліквідність на тлі обвалу економіки більш ніж на 8,9% минулого року. За словами Валлоне, мафія зазвичай купує вплив на компанії через акціонерний капітал, через лихварське фінансування проблемного бізнесу або ж використовує компанії через прихованого партнера. Кількість підозрілих фінансових операцій, згідно з підрахунками Банку Італії, зросла минулого року на 7% – до 113 тисяч.

Європейське управління з питань запобігання зловживанням і шахрайству (OLAF) буде перевіряти плати витрат країн ЄС. Так служба хоче переконатися, що європейські країни дотримуються вимог щодо контролю й боротьби з шахрайством. OLAF також буде співпрацювати з національними органами влади і “Європолом”.

Коронавірус і мафія: як злочинці використовують COVID-19?

  • Видання The Telegraph писало, що в Італії мафія наживається на пандемії COVID-19 так само, як після фінансової кризи 2008 року.  Злочинці торгують масками, які призначалися для лікарень. Вони також контролюють поставки продуктів.
  • Також мафія Італії скуповує компанії в країні, які через пандемію опинилися на межі банкрутства.
  • Водночас, торгівля наркотиками сильно постраждала. Оскільки через кризу, пов’язану з коронавірусом, люди почали менше витрачати гроші на такі речі. Тож, як пише Politico, мафія почала влаштовувати протести проти карантину.
  • Злочинці намагаються створити конфлікт між народом і урядом. Їхня мета – створити враження, що уряду начхати на людей.
  • Видання The Times також писало, що в Неаполі мафія заборонила швидкій допомозі використовувати сирени.

УНІАН

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...