Пятница , 29 Март 2024
Мир

Європейські циніки самі підставили обличчя під новий російський плювок – Портников

Міністр юстиції Росії Костянтин Чуйченко назвав вимогу Європейського суду із прав людини негайно звільнити опозиційного активіста Олексія Навального “грубим втручанням у діяльність судів”

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Путінський міністр зробив цю заяву відразу ж після того, як ЄСПЛ зажадав від Росії негайного звільнення Навального відповідно до регламенту ЄСПЛ і “в інтересах сторін та належного ведення розгляду”. ЄСПЛ украй рідко вдається до подібних забезпечувальних заходів, і як правило його вимогу виконують, вона є обов’язковою.

У кожному разі до останнього її виконувала й Росія. Були випадки, коли Росія видворяла осіб, яких ЄСПЛ наказував звільнити, до країн Центральної Азії, громадянами яких були ці люди. Це, звичайно, важко назвати звільненням, але все ж зазначені особи не залишалися в ув’язненні в самій Росії.

Читайте також: Чорна п’ятниця московської ганьби засвідчила глибинні проблеми в ЄС

А зараз – ні. Чуйченко вже назвав вимогу ЄСПЛ такою, яку не можна виконати. Тобто Росія готова піти на порушення взятих на себе міжнародних зобов’язань просто тому, що так хоче Путін, що Путін ненавидить Навального й ображений за розслідування про свій жахливий палац. Або ж тому, що про активістову долю не можуть домовитися між собою придворні клани.

Однак причина російського божевілля особливого значення не має. Має значення суть – Росії начхати на рішення ЄСПЛ, на міжнародне правосуддя, на міжнародне право.

Але хіба це новина? Хіба Росія не ігнорувала міжнародне право, коли визнавала “незалежність” Абхазії та “Південної Осетії”? Коли анексувала Крим? І навіть після всього цього більшість депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи проголосувала за відмову від санкцій проти російської делегації – хоча жодної з умов, за якими були введені санкції, Росія не виконала.

Читайте також: Портников: ПАРЄ потурає російським злочинам

Санкції зняли тільки тому, що Кремль шантажував ПАРЄ своїм виходом із Ради Європи в разі, якщо санкції залишаться. Ну і європейські депутати пояснювали своє рішення тим, що в разі такого виходу російські громадяни не зможуть звертатися до ЄСПЛ. Який жах!

Зараз ці брехливі циніки схожі на унтер-офіцерську вдову, яка сама себе відшмагала. Ну звернувся громадянин Росії Навальний у ЄСПЛ – і що з того?

За іронією долі одним із перших російських чиновників, який заявив про неможливість виконання рішення ЄСПЛ, виявився заступник голови Державної думи Росії одіозний Петро Толстой – очільник російської делегації в ПАРЄ. При цьому російський спікер іще до оголошення рішення ЄСПЛ послався на відповідну статтю оновленої російської Конституції, яка дозволяє не виконувати рішень міжнародних інстанцій, якщо вони не подобаються Путінові та його спільникам.

А європейські депутати і далі можуть продовжувати “конструктивний діалог” із Толстим та іншими пройдисвітами й заохочувати російський режим до нових плювків в обличчя цивілізованого світу й до нових репресій проти власних громадян.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...