Пятница , 19 Апрель 2024
Мир

У “британському” штамі COVID-19 знайшли мутацію проти якої вакцини можуть бути менш ефективними — CNN

У “британському” штамі COVID-19 була виявлена мутація, яка може дозволити коронавірусу бути стійким до імунного захисту. Мутація, яку назвали E484K, вже була частиною генетичного коду варіантів COVID-19, виявлених у Південній Африці та Бразилії, пише CNN.

Згідно з повідомленням Громадського центру охорони здоров’я Англії, мутація була нещодавно виявлена ​​щонайменше в 11 зразках штаму В.1.1.7.  Це може означати, що «більш заразний» варіант коронавірусу також ризикує стати стійким до імунного захисту, який отримує організм людини після щеплення, або це може означати більшу ймовірність повторного зараження серед людей, які вже перехворіли коронавірусом, інформує ZN.ua.

“Це, мабуть, погані новини для ефективності вакцин”, – сказав доцент з епідеміології Єльської школи громадського здоров’я Джозеф Фовер.

Він додав, що нова «знахідка» також є предметом постійного моніторингу в США, де темпи щодо пошуку варіантів коронавірусу за допомогою генетичного секвенування відстають у швидкості від Великої Британії. Той факт, що вперше цю мутацію виявили у Великій Британії, “може бути результатом їх надійної програми геномного нагляду”, вважає Фовер.

Експерти кажуть, що поки зарано прогнозувати, наскільки сильно ця мутація вплине на траєкторію руху COVID-19 у Великій Британії та в усьому світі. Однак є дослідження, які свідчать про те, що E484K може бути ключовим винуватцем того, чому деякі вакцини показують меншу ефективність, зокрема у Південній Африці.

Нещодавно компанія Novavax оголосила, що її вакцина була ефективною на 89% у дослідженні фази 3 у Великій Британії, але виявилася ефективною лише на 60% в окремому дослідженні фази 2b, проведеному в Південній Африці. Подібним чином, у дослідженні фази 3 Johnson & Johnson’s ефективність вакцини відрізнялася залежно від країни: 72% у США проти 57% у Південній Африці. В обох дослідженнях 90-95% випадків у Південній Африці були пов’язані з варіантом B.1.351, який містить мутацію E484K.

Але велика частина ранніх доказів щодо здатності цієї мутації оминати імунний захист походить від лабораторних досліджень, які показують, що антитіла, здається, менш здатні «зв’язувати» спайкові білки, що виникають в результаті мутації.

Нещодавно проведене дослідження показало, що антитіла вакцинованих людей були менш ефективними при нейтралізації «синтетичного вірусу», який містив ключові мутації з B.1.1.7 плюс E484K. Для того, щоб захистити організм від мутації E484K, ймовірно, може знадобитися більша кількість антитіл.

У ході дослідження були взяті проби крові у 23 людей, які отримали одну дозу вакцини Pfizer / BioNTech за три тижні до цього, із середнім віком 82 роки. Дослідження не показало, як це вплинуло на реальну ймовірність людей інфікуватися різними варіантами вірусу.

Вірусолог з Університету Рокфеллера Пол Беніаш зазначив, що мутація E484K “з’являлася епізодично” в кількох зразках вірусу протягом місяців, але до недавнього часу вона, здавалося, не надавала вірусу вагомої «переваги».

Однак це зовсім інша історія в таких місцях, як Південна Африка, де багато людей вже перехворіли коронавірусом. У понеділок відомий американський лікар Ентоні Фаучі відзначив «дуже високий рівень реінфекції». Таким чином, люди, які перехворіли коронавірусом раніше, ймовірно, менш захищені від повторного інфікування.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США, штам В.1.1.7, який вперше був зафіксований у Великій Британії, був виявлений щонайменше у 70 країнах світу, у тому числі вже відомо про 470 випадків у США.

Експерти стверджують, що широке тестування, дотримання заходів безпеки та швидке розгортання кампанії вакцинації є критично важливими факторами, особливо на тлі мутацій коронавірусу.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...