Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

Кривавий напад у центрі Відня: що відомо про черговий терористичний акт у Європі

Терористи влаштували стрілянину одночасну в шести різних місцях.

Увечері 2 листопада, у Відні сталась серія кривавих нападів. Терористи влаштували стрілянину одночасну в шести різних місцях. Загинуло п’ять осіб: четверо місцевих мешканців та терорист, якого вбив поліцейський. Понад десять осіб отрмиали поранення.

ТСН зібрав усе, що наразі відомо про кривавий інцидент в австрійській столиці, інформує UAINFO.org.

Що відомо про шість кривавих нападів та загиблих

Перший напад у Відні стався близько 20:00 за місцевим часом. Тоді група невідомих відкрила вогонь біля синагоги. За словами очевидців, там пролунало не менше пів сотні пострілів.

 Один з лідерів єврейської громади у Відні Оскар Дойч повідомив, що в момент нападу синагога була закритою, тому не можна стверджувати, що саме вона була метою стрільця.

Інші напад також сталисяв центрі міста – на Морцінплац, Зальцгріс, Фляйшмаркт, Бауернмаркт і Грабен. Люди згадують, що терористи стріляли у натовпи в закладах з автоматичної зброї. До слова, вчора ввечері у барах та кафе було чимало відвідувачів, адже країна вводить комендантську годину через зростання захворюваності на коронавірус.

Ввечері після терактів стало відомо про одного загиблого мирного мешканця: на вулиці міста був розстріляний перехожий. Утім, згодом з’явилася інформація про нові смерті. “Чотири людини і один злочинець загинули”, – повідомив главу МВС Карла Нехаммера. 

Загинув ще один чоловік. Одна поранена жінка померла в лікарні. Четвертою жертвою стала поранена офіцінтка, яка працювала в одному із закладів. Вона померла у клініці.

Всього в лікарнях перебувають 17 осіб, з них шестеро мають серйозні травми. 

Що відомо про нападників 

Місцева влада наголошує, що теракт був добре спланованим. Наразі відомо, що нападників було кілька. Одного з них вбили поліцейські під час спецоперації. Інші нападники втекли, але чотирьох з них згодом затримали. Інші досі перебувають на волі. Терористи використовували довгоствольну вогнепальну зброю.

Правоохоронці встановили особу вбитого стрільця. Як повідомили в МВС, 20-річний нападник мав північномакедонські корені та був відомий правоохоронним органам участю в терористичній організації. За словами міністра КарлаНехаммера, окрім австрійського паспорта, у чоловіка було громадянство Північної Македонії.

У його будинку правоохоронці провели обшук. За словами міністра внутрішніх справ Карла Нехаммера, вбитий був радикалом, який симпатизує “Ісламській державІ”. Під час атаки на ньому він ман на собі жилет, що імітує пояс смертника. Зловмисник був озброєний автоматичною гвинтівкою, боєприпасами, пістолетом і мачете.

Аналітичний портал SITE Intelligence Group, що відслідковує активність джихадистів в мережі, повідомив, що вони взяли на себе відповідальність за напад. Напад назвали карою за участь Австрії в коаліції з боротьби з терористичною організацією ІІсламська держава”, куда країна увійшла у 2014 році. 

Яка наразі ситуація у Відні 

Відразу після інциденту центр міста був оточений поліцією. До спецоперації підключилися військові. Жителям австрійської столиці наказали залишатись вдома та стежити за оновленими даними від поліції. Крім того, правоохоронці попросили їх не викладати зняте відео в Мережу, а завантажувати його на сервер МВС.

 

Щоб поліція могла повністю зосередитися на боротьбі з тероризмом, федеральний уряд вирішив, що збройні сили візьмуть на себе охорону власності і порядку в місті. У Відні скасували сьогоднішнє засідання парламенту, а також заняття в усіх навчальних заклада. Крім того, глава австрійського МВС Карл Нехаммер побоюється, що є ймовірність нових нападів. На кордонах країни посилено контроль.

В Австрії оголошений триденний траур. Канцлер Австрії Себастьян Курц назвав серію нападів у Відні терористичним актом. Він висловив співчуття постраждалим і сім’ям жертв нападів. 

Реакція світу на терористичні акти в Австрії

Президент Володимир Зеленський в Twitter висловив свою підтримку: “У цей важкий час Україна підтримує Австрію. Мої співчуття постраждалим під час жахливого теракту в Відні.

Президент Франції Еммануель Макрон наголосив, що після нападів у Франції жертвою терактів стала держава-союзник.

Німецька канцлерка Ангела Меркель сказала, що “ісламістський терор є спільним ворогом”. Боротьба проти цих вбивць і їх підбурювачів – наша спільна боротьба”, – йдеться в заяві Меркель.

Чинний американський президент Дональд Трамп виразив солідарність з Євросоюзом. “Наші молитви з жителями Відня після чергового підлого терористичного акту. Ці зловмисні нападу на невинних людей повинні припинитися”, – написав він у Twitter.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель назвав напад у Відні “підступним”, а глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про солідарність та висловила співчуття родинам загиблих.  Напад засудили, зокрема, у Великій Британії, Росії. Саудівській Аравії, Ірані, Азербайджані тощо. 

Нагадаємо, вранці 29 жовтня у Ніцці невідомий чоловік напав із ножем на прихожан базиліки Нотр-Дам, в результаті чого загинуло троє людей. Як повідомив мер міста Крістіан Естрозі, двоє людей загинули всередині храму, усі вони були християнами. За дві години після нападу на прихожан в Ніцці, у іншому французькому місті Авіньйон невідомий із ножем накинувся на поліцейських, викрикуючи “Аллаху акбар!”.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...