Пятница , 19 Апрель 2024
Мир

Associated Press: Коронавірус перетворив 2020-й рік на 1918-й попри весь науковий прогрес

За роки роки між двома смертельними пандеміями: іспанського грипу з одного боку і COVID-19 з іншого, – світ багато дізнався про віруси, вилікував багато хвороб, створив ефективні вакцини і розробив швидкі засоби зв’язку. Він збудував широкі мережі охорони здоров’я.

Але історія все одно повторюється. Знову всі масово носять маски. Людство знову виявилося не здатним придушити нову хворобу, перш ніж сотні тисяч пацієнтів помруть. Про це пише Associated Press.

Так само, як і в 1918 році, люди знову чують порожні завіряння, які суперечать реальності в переповнених лікарнях і моргах. Тим часом їхні заощадження виснажуються. А шарлатанство процвітає. Століття тому хворим радили натирати груди цибулею. А тепер президент США Дональд Трамп говорить про ін’єкції антисептика. Хоча тепер американський лідер виправдовується, що пожартвував.

В 1918 році ні в кого не було вакцини чи ліків для боротьби з великою пандемією грипу, яка охопила світ і вбила понад 50 мільйонів людей. Так само й зараз немає нічого, що допомогло б здолати коронавірус. Сучасна наука швидко ідентифікувала новий коронавірус, розібрала його генетичний код і розробила тести для діагностики, користуючись знаннями, яких у 1918 році ще ні в кого не було. Це дало людям шанс триматися подалі від інфекції, принаймні, в тих країнах, які швидко почали масового перевіряти своїх громадян. США, щоправда, цього не зробили.

Але поради, як уникнути зараження і що робити у випадку захворювання, майже не змінилися за століття. Ще один факт, який об’єднує минуле з теперішним, – це те, що президенти США тоді і зараз не усвідомили своєчасно серйозність загрози. Трамп оголосив перемогу над хворобою ще до того, як вона по-справжньому пустила коріння в США. А коли це сталося, він запустив масовий потік дезінформації. Помилкою ж президента Вудро Вілсона було його мовчання.

Історики кажуть, що Вілсон жодного разу не заговорив про іспанський грип, який масово вбивав американців. Він продовжив мовчати навіть після того, як сам заразився. За словами автора книги “Великий грип” Джона Баррі, президент США на початоку 20-го століття максимально зосередився на Першій світовій війні.  
Як і у випадку COVID-19, пандемія 1918 року почалася через вірус, який передається респіраторно й перестрибнув на людей з тварин. Баррі зауважує, що він передавався так само і викликав схожі патології. Соціальне дистанціювання, миття рук і маски стали головними засобами контролю хвороби як в минулому, так і зараз. Медичні поради столітньої давності повністю повторюють сучасні.

“Якщо заразилися, залишайтеся вдома, відпочивайте, зігрівайтеся, пийте побільше гарячого і чекайте, поки симптоми пройдуть”, – говорив комісар Чикаго з охорони здоров’я Джон Ділл Робертсон в 1918 році. 
“А потім зберігайте обережність. Найбільша небезпека полягає у початку пневмонії чи чогось подібного після того, як грип пройде”, – додавав він.

Однак, є й деякі важливі відмінності між пандеміями в 2020-му й 1918-му роках. Іспанський грип був особливо небезпечний для здорових людей віком від 20 до 40 людей. І це були ті люди, які якраз служили в армії. Парадоксальною причиною було те, що їхні імунні системи швидко й агресивно реагували на інфекцію. Антитіла масово атакували грип, мов солдати з траншей у Європі.

“Імунна система кидала весь свій арсенал проти вірусу. Полем битви були легені. І легені були знищені в результаті цієї битви”, – сказав Баррі.
Серед тих, хто помер від іспанського грипу був Фрідріх Трамп, прадід нинішнього президента США. Серед тих, хто заразився і одужав були лідери Великої Британії, Німеччини й США, а також королі Іспанії й майбутній американський президент Франклін Рузвельт, який був помічником секретаря ВМС. Але найбільш від пандемії постраждали люди з середнім достатком і бідні на переповнених вулицях міст і спекотних заводах. 
У вересні 1918 року почалася друга хвиля іспанського грипу, яка стала найбільш смертельною для США. Головний лікар Філадельфії проігнорував своїх радників й дозволив провести парад у центрі міста, присвячений Першій світовій війні. Вірус H1N1 поширився серед натовпу, а парад потім почали називати найбільш смертельним у світі. В той час, поки чиновники наполягали, що боятися немає чого, люди бачили, як їхні сусіди хворіли й помирали з надзвичайною швидкістю. А масові могили постійно викопувалися. 

“Це лише грип”, – постійно повторювали чиновники. В кінці листопада сирени в Сан-Франциско повідомили громадянам, що після шести тижнів карантину вони можуть вийти на вулицю й зняти маски. Сан-Франциско, як і багато міст на Заході, після приборкання першої хвилі почав готуватися до другої, зробивши маски обов’язковими. Людей кидали до в’язниці за порушення карантину. Однак, такі жорсткі заходи дали свої плоди. Рівень зараження в місті був значно нижчим, ніж в інших мегаполісах. Втім, Сан-Франциско розслабився надто рано. І в грудні почався новий спалах, який охопив новорічні свята. Кількість смертей в місті перевалила за тисячу. Але це був остання і найменш смертоносна хвиля іспанського грипу.

Які висновки можна зробити з жорстокого досвіду 1918-1919 років? Для Баррі, який 15 років тому став членом адміністрації Джорджа Буша-молодшого з метою підготувати уряд до пандемії, відповідь очевидна: реагувати потрібно якомога швидше, ослаблювати карантин якомога обережніше, а ще говорити людям правду.

Натомість він бачить заперечення чиновників США, за якими слідує  хаотична федеральна реакція й вакуум лідерства. Вашингтон і окремі штати змагаються між собою за одні й ті ж засоби першої необхідності, а тепер ще й готуються різко скасувати карантин. 
“Тепер у нас є плани, навіть відпрацьовані на навчаннях плани. Ми витратили мільярди доларів на підготовку до того, що зараз відбувається. Федеральні агенції були навчені розбиратися з такими проблемами. Але в результаті ми отримали пшик”, – сказав експерт.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...