Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

У чому таємниця успіху В’єтнаму в боротьбі з коронавірусом

У багатій Європі за 10 тисяч кілометрів від Китаю – країни, де уперше був виявлений новий коронавірус, – лютує пандемія. В одній тільки Німеччині кількість заражених перевищила 153 тисячі осіб. Натомість у В’єтнамі, що має кордон з Китаєм довжиною у 1100 кілометрів, вірус SARS-CoV-2 підхопили поки що менше 300 осіб, і немає жодного померлого від COVID-19. Принаймні, за офіційними даними. Навіть якщо ці дані занижені, ясно, що В’єтнаму досі вдається успішно протистояти глобальній пандемії.

Це – заслуга в’єтнамського уряду, який проявив неабияку рішучість у заходах проти коронавірусу. Війну йому прем’єр-міністр В’єтнаму Нгуєн Суан Фук оголосив вже у кінці січня, коли спалах коронавірусу був ще тільки у Китаї. “Боротьба з епідемією, – заявив він тоді, – це та ж боротьба, що і з ворогом”.

Мобілізація на боротьбу з вірусом по всьому фронту

При цьому можливості у В’єтнаму досить скромні – і фінансові, і у системі охорони здоров’я, і в тому, що стосується проведення тестів. За словами міського голови Хошиміна (Сайгона), – восьмимільйонного мегаполісу на півдні країни – на все місто у його лікарнях є лише 900 ліжок у відділеннях інтенсивної терапії. Як за таких умов впоратися з епідемією?

В’єтнамська влада зробила ставку на жорсткий карантин і виявлення всіх ланок інфекційних ланцюжків, причому, значно раніше, ніж в Китаї, де режим домашньої ізоляції запровадили як останній крайній захід. У В’єтнамі вже 13 лютого перевели на тритижневий жорсткий карантин ціле десятитисячне селище поблизу Ханоя. На той час на всю країну було тільки 10 виявлених випадків зараження коронавірусом.

Крім того, у В’єтнамі стали зі самого початку реєструвати осіб не тільки з найближчого, але і з далекого оточення інфікованої людини. На відміну, наприклад, від Німеччини, де беруть під нагляд тільки того, хто вступав у безпосередній контакт із зараженими, у В’єтнамі враховують можливі зв’язки до четвертого коліна. Так чи інакше, тим, хто потенційно міг заразитися, обмежують можливості пересування і соціальних контактів. Уже на початковому етапі людей, які приїздили з країн, уражених пандемією коронавірусу, садили на двотижневий карантин. Університети і школи у В’єтнамі закрили ще на початку лютого.

Держава тотального контролю

Велику роль у придушенні епідемії коронавіруса було відведено у В’єтнамі добре оснащеним органам безпеки – армії, що має високу довіру, і всюдисущому апарату контролю за населенням. Практично в кожному кварталі, в кожному провулку і в кожному селі є або представники спецслужб, або добровільні інформатори компартії. Армія відразу виділила на боротьбу з вірусом і солдат, і матеріальні резерви, і мобільні медсанчастини. Тотальний контроль нікому у В’єтнамі не дозволяє уникнути заходів, запроваджених урядом.

Але є і зворотний бік: заражені стають ізгоями для сусідів і об’єктами цькування у соціальних мережах. Така доля спіткала, зокрема, в’єтнамку Н., яка, повернулась з поїздки в Європу, в тому числі Італію і Великобританію, і завезла вірус до столиці країни. Н. була пацієнтом № 17, але і особливим випадком, оскільки перші 16 до моменту її повернення вже одужали. Таким чином Н. виявилася ніби другим “нульовим” пацієнтом у В’єтнамі. У соціальних мережах її піддали остракізму і образам ще й за те, що вона спробувала уникнути карантину.

В’єтнамцям співзвучна військова риторика у боротьбі з коронавірусом

Державна пропаганда у В’єтнамі оперує термінологією воєнного часу. Прем’єр-міністр заявив, що “кожне підприємство, кожен громадянин, кожен квартал зобов’язаний стати бастіоном на шляху поширення епідемії”.

І в’єтнамцям така риторика співзвучна. Люди пишаються своєю здатністю об’єднуватися у біді і терпіти незручності. “В’єтнам – це суспільство завжди готових до мобілізації”, – сказав в інтерв’ю газеті Financial Times знавець цієї країни, професор університету Нового Південного Уельсу в Австралії Карл Таєрc.

Підконтрольні державі ЗМІ проводять масовану інформаційну кампанію, а міністерство охорони здоров’я записало пісню, яка закликає часто мити руки. Вона швидко розійшлася по Мережі. Не менш популярні у В’єтнамі і плакати, стилізовані під військові. А ще всі жителі країни регулярно отримують від МОЗ на свої смартфони SMS-повідомлення, що попереджають про загрозу зараження і нагадують про необхідність дотримуватися запобіжних заходів, обмежити контакти і дотримуватися правил особистої гігієни.

Народ підтримує заходи правлячої компартії

Хоча жодних соціологічних досліджень з цього приводу і не проводиться, але з розмов із в’єтнамцями і публікацій у соціальних мережах напрошується висновок, що більшість населення країни схвалює дії влади. Люди відчувають почуття гордості за те, що В’єтнам настільки успішно справляється з кризою, викликаною коронавірусом. Головного відповідального за боротьбу з епідемією, заступника прем’єр-міністра Ву Дик Дама в Facebook називають національним героєм.

Мало кого хвилює, що успіх у боротьбі з пандемією досягається за рахунок подальшого урізання громадянських прав і свобод в країні з безроздільно правлячою комуністичною партією. Миряться в’єтнамці і зі ще більш жорстким, ніж зазвичай, контролем держави над засобами масової інформації. І навіть економічні труднощі, які неминуче настануть, незважаючи на поки що невисоке число інфікованих, в’єтнамці готові беззаперечно зносити. За даними уряду, тільки в перші два місяці цього року в країні закрилися три тисячі підприємств і – через відсутніх туристів – десятки готелів і готельних комплексів, чиї співробітники залишилися без роботи.

Уряд виділив на допомогу в’єтнамському народному господарству 1,1 мільярда доларів і одночасно налаштувався на радикальне скорочення податкових надходжень внаслідок економічної кризи. У ЗМІ та SMS-повідомленнях влада закликає громадян робити добровільні пожертвування до державної скарбниці. І люди роблять – вірячи у правильність курсу уряду у боротьбі з коронавірусом.

Родіон Еббіґгаузен, Микита Жолквер

dw.com

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...