Пятница , 19 Апрель 2024
Мир

The Guardian: Пандемія COVID-19 очистила природу, але людство може швидко знищити всю користь

Небо стало чистішим, дика природа повертається до знову чистих водойм. Безліч авіарейсів були скасовані, а нафта настільки знецінилася, що промисловці готові заплатити тому, хто її забере у них. Ще кілька місяців тому захисники довкілля могли лише мріяти про такий сценарій на тлі наближення 50-ї річниці Дня Землі.

Про це пише The Guardian, додаючи, що ця нова більш екологічно чиста реальність не викликала радості, зважаючи на те, що пандемія коронавірусу охопила весь світ.

“Це не те, як ми хотіли б, щоб всі ці речі сталися, Господи, ні”, – сказала колишній голова Агенції з захисту довкілля США Джина МаКарті, яка працювала в адміністрації Барака Обами.

“Катастрофа вказала на глибокі виклики, з якими ми зіштовхнулися. Тут немає нічого, що можна святкувати”, – додала вона.

Цьогорічний День Землі пройшов здебільшого онлайн в умовах обмежень, які були запроваджені, щоб не допустити поширення COVID-19. Пандемія призвела до різкого скорочення забруднення повітря в Китаї, Європі і США. А викиди від спалювання викопного палива в цьому році можуть скоротитися на рекордні 5%. Води у Венеції тепер чисті. Леви відпочивають на автошляхах в ПАР, по яким зазвичай їздять учасники сафарі. А ведмеді й койоти блукають порожніми приміщеннями національного парку Йосеміті в Каліфорнії.

Тим часом, майже кожні 8 з 10 авіарейсів у світі були скасовані. Багато літаків у США злітають лише з невеликою кількістю пасажирів на борту. Нафтова промисловість, яка стала ключовим рушієм кліматичної кризи й екологічної катастрофи, тепер в переживає потрясіння. Адже вартість бареля в понеділок безпрецедентно обвалилася до ціни -40 доларів. Це, напевне, ті наслідки, які б могли з’явитися в результаті запровадження жорстких політичних підходів до довкілля після першого Дня Землі в 1970 році, коли 20 мільйонів американців вийшли на вулиці підтримати заходи проти забруднення. 
Натомість біль від карантину через COVID-19 показав, наскільки громіздка потрібна реакція світу. Приміром, прогнозоване скорочення викидів досі не досягло об’ємів, яких, за словами вчених, потрібно дотримуватися щороку впродовж десятиліття, щоб уникнути катастрофічного впливу на клімат.

“Це найгірший з можливих способів добитися покращення довкілля, який показав нам масштаби нашого завдання”, – сказав експерт Колумбійського університету Майкл Геррард.

На його думку, те, як люди відреагують на повернення до норми після закінчення пандемії, зіграє визначальну роль у боротьбі з екологічною кризою.

“Ключове питання, чи почнеться зелене відновлення. Чи використаємо ми можливість створити робочі місця у сфері відновлюваної енергетики і зробити узбережжя більш стійкими до кліматичних змін. Нинішній президент США точно не схильний піти цим шляхом”, – сказав Геррард.

МакКарті, яка тепер очолює Раду з захисту природних ресурсів, зауважила, що деякі люди в Індії вперше змогли побачити Гімалаї, тому що завіса забруднення зникла. “В такі моменти починаєш думати, чи захочуть люди повернутися до того, що було раніше. Пандемія показала, що люди можуть змінити свою поведінку, якщо це піде на користь здоров’ю їхніх сімей. Це той меседж щодо клімату, який пропустили. Це проблема людей, а не планети. Нам потрібно показати, що можна отримати і стабільне довкілля, і роботу теж”, – вважає МакКарті.

Але проблеми в світі природи швидко не зникнуть. Різні дослідження виявили, що Арктика, швидше за все, кожного літа до 2050 року буде без криги. А лісові пожежі в Австралії на початку цього року викинули більше вуглецю в атмосферу, ніж вся промисловість країни за рік. А перший квартал 2020 року був другим найтеплішим в історії записів.

Природоохоронці застерігають, що повернення світу до порядків, які були до пандемії, швидко зітре всю екологічну користь карантину. 
“Це серйозний дзвінок пробудження”, – сказав еколог Томас Ловджой, автор терміну “біологічне різноманіття”. 
“Ми змітаємо бульдозером залишки природи, а потім дивуємося, коли стається щось подібне. Ми заподіяли собі це самі постійним втручанням в природу. І нам потрібно змінити свій курс”, – наполягає вчений.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...

Иордания объявила ЧС и готова к сбитию иранских дронов

Иордания объявила о ЧС после того, как Иран запустил десятки беспилотных летательных...