Четверг , 28 Март 2024
Мир

Guardian: російська влада утримує в Британії мережу своїх агентів

Російські спецслужби організували у Великій Британії «мережу політиків і консультантів для просування своїх інтересів і переслідування ворогів Володимира Путіна в Лондоні», йдеться в публікації британської газети The Guardian, опублікованій 9 березня.

У секретній доповіді, представленій членам парламентського комітету з розвідки і безпеки, фінансист Вільям Браудер наголосив, що російська влада виявилася здатною ввести в британське суспільство своїх добре оплачуваних агентів впливу, пише видання.

Деякі з них знали, з якої причини і на кого вони працюють, інші діяли в інтересах Росії, не підозрюючи про це, поінформував Браудер членів комітету.

Серед підозрюваних агентів – політики з Лейбористської і Консервативної партій, колишні співробітники спецслужб і дипломати, а також провідні компанії в галузі PR. Всі разом вони утворюють, за словами Браудера, «західну буферну мережу».

У свідченнях Браудера немає тверджень, що британські піддані порушують закон. Російський режим використовує англійських фахівців для того, щоб приховати свої «темні» державні і кримінальні інтереси, заявив Браудер. Москва користується послугами тих, хто може полемізувати з опонентами і критиками президента Путіна, тих, хто сприяє поширенню російської пропаганди та дезінформації. Британські посередники, що обслуговують російські інтереси, також полегшують і маскують масштабні операції з відмивання грошей, заявляє Вільям Браудер.

Представник російського президента Дмитро Пєсков назвав твердження Браудера «абсолютно безпідставними». Питання про корупцію в центральних інститутах російської держави є «відмінним прикладом русофобії маніакального характеру», заявив Пєсков, йдеться в публікації The Guardian.

Доповідь про активність російських агентів на території Британії та їхні спроби проникнути у владні кола була підготовлена комітетом із розвідки і безпеки в парламенті попереднього скликання, писала The Guardian 20 січня цього року. Доповідь була готова до публікації за кілька тижнів до призначення парламентських виборів на 12 грудня 2019 року.

Члени парламентського комітету з розвідки знали про проникнення російських агентів в консервативні політичні кола і були стурбовані цим. Але було не цілком ясно, якою мірою ця стурбованість позначилася в остаточному тексті доповіді, зазначає газета. Деякі джерела стверджували, що доповідь зазнала змін буквально перед тим, як була відправлена прем’єр-міністрові Борису Джонсону.

radiosvoboda.org

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.

Как Европейский Союз планирует перевести экономику на военные рельсы?

Европейский Союз выразил намерение поставить свою экономику на "военные рельсы".