Четверг , 28 Март 2024
Мир

Вчені припустили, скільки часу новий коронавірус може жити на поверхнях

Американські вчені висловили припущення, що новий коронавірус, як один із уже відомих коронавірусів, може жити на поверхнях до 9 днів. Вони зробили такий висновок за аналогією до коронавірусу SARS, який найбільш подібний до COVID-19. Про це повідомляє УНН із посиланням на CNN.

“Виходячи з наявних даних, я б в першу чергу покладався на дані про коронавірус SARS, що є найближчим подібним до нового коронавірусу – з 80% подібністю ланцюгів – серед протестованих коронавірусів. Для коронавірусу SARS діапазон стійкості на поверхнях був від менш ніж п’яти хвилин до дев’яти днів”, – сказав доктор професор інфекційного захворювання Каліфорнійського університету в Сан-Франциско та директор Центру діагностики та виявлення вірусних захворювань USCF-Abbott Чарльз Чіу, який не брав участь у новому дослідження.

За словами вченого, екстраполювати ці дані важко через різні штами, вірусні титри та умови навколишнього середовища, що були перевірені в різних дослідженнях. Також складність виникає через відсутність даних про новий коронавірус, тому необхідні додаткові дослідження з використанням культур нового коронавірусу, щоб встановити тривалість його виживання на поверхні.

“Точно невідомо, як довго новий коронавірус може затримуватися на забруднених поверхнях та предметах, що можуть потенційно заразити людей, але деякі дослідники знаходять підказки, вивчаючи невловиму поведінку інших коронавірусів”, – повідомили в ЗМІ.

Також зазначається, що коронавіруси можуть зберігатися на різних поверхнях – металевих, скляних, та пластикових. Вони мають різну тривалість життя, в залежності від матеріалу, але не більше 9 днів.

“Очищення за допомогою звичайних побутових засобів може виправити ситуацію, що показало дослідження, яке виявило, що коронавіруси людини можна ефективно інактивувати за допомогою процедур дезінфекції поверхонь 62-71% етанолом, 0,5% перекисом водню або 0,1% гіпохлоритом натрію або відбілювачем, впродовж однієї хвилини”, – вказано у повідомленні.

Також вказано, що основним способом поширення вірусу є повітряно-крапельний, а на поверхнях вони мають погану життєздатність, однак COVID-19 поки мало вивчений, і тому людина може захворіти, торкнувшись зараженої поверхні чи предмета, а потім рота, носа чи очей. Однак, цей спосіб поширення не є основним.

Зазначається, що 80% хворих на COVID-19 одужують, лише у 14% випадків вірус протікає у важкій формі, викликає труднощі з диханням та пневмонією.

“Близько 5% пацієнтів мають критичні захворювання, включаючи дихальну недостатність, септичний шок та поліорганну недостатність. У 2% зареєстрованих випадків вірус є смертельним, і ризик смерті збільшується, чим більше вік. Серед дітей спостерігається порівняно небагато випадків”, – зазначили в ЗМІ.

unn.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...