Четверг , 28 Март 2024
Мир

Проблема допінгу: необхідно вжити рішучих заходів саме зараз

Дискваліфікація Росії – цілком природний крок, спрямований на те, щоб повернути довіру до спорту.

У зв’язку з допінговою проблемою Росії, а також тим, що до цього причетна держава, Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) ухвалило рішення відсторонити на чотири роки російську команду від участі в чемпіонатах світу, а також у Олімпіаді і Паралімпіаді, які пройдуть у Токіо, а відповідним чиновникам заборонити бути присутніми на міжнародних змаганнях. Будуть допущені лише «чисті» російські спортсмени, але тільки в нейтральному статусі: без прапора і гімну.

Російська сторона відчайдушно протестує: президент РФ Володимир Путін заявив, що це політичне рішення, проте в цьому винна тільки сама Росія.

Підозри виникли наприкінці 2014 року після зізнань колишніх спортсменів. ВАДА провело розслідування і зафіксувало масові порушення, які заохочувалися міністерством спорту, наприклад, підміна аналізів і передача Російським антидопінговим агентством (РУСАДА), яке повинно запобігати порушенням, заборонених препаратів спортсменам.

ВАДА позбавило російське агентство ліцензії, однак з урахуванням відносин з Росією, яка є спортивною державою, відновило її у вересні минулого року за умови, що Росія надасть всі дані тестів за 2015 рік. Проте в результаті порівняння цих даних з матеріалами, отриманими від спортсменів, з’ясувалося, що інформація була переписана у декількох сотнях місць. Тому було прийнято нове рішення.

Росія визнає факт існування допінгової проблеми, проте вперто заперечує, що до цього причетна держава.

Напрошується висновок про те, що Росія сфальсифікувала дані, щоб підігнати їх під свої заяви. Поводитися так нерозумно.

Схоже, Росія хоче подати апеляцію до Спортивного арбітражного суду, однак, на наш погляд, зараз їй слід терміново надати вірні дані, а також повністю розпрощатися з минулими порушеннями.

Також відповідальність лежить на Міжнародному олімпійському комітеті (МОК) і різних міжнародних спортивних організаціях. Особливо це стосується МОК. У 2016 році під час Олімпіади в Ріо-де-Жанейро і в 2018 році під час зимової Олімпіади в Пхьончхані він поставився до Росії занадто м’яко. Це призвело до того, що Росія перейшла в наступ і хаос затягнувся.

Якщо в подальшому не зайняти тверду позицію, проведення Олімпіад, які і так викликають багато питань, опиниться під ще більшим сумнівом.

Вживання допінгу – це незаконна діяльність, яка робить змагання нечесними і шкодить здоров’ю спортсменів. Необхідно зараз ще раз підтвердити неприпустимість заборонених препаратів.

Навіть в Японії, де цінується «чистота», спортсмени іноді вживають ліки від застуди або харчові добавки, в яких містяться заборонені речовини, і їх відсторонюють від змагань. Подібні вчинки шкодять іміджу спорту в суспільстві.

Необхідно співпрацювати з лікарями і фахівцями, щоб позбутися такої проблеми, як допінг. Усі зацікавлені особи повинні засвоїти – це є обов’язковою умовою для того, щоб у майбутньому ми могли сказати: «Олімпіада і Паралімпіада в Токіо пройшли успішно».

Asahi Shimbun, Японія

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.

Как Европейский Союз планирует перевести экономику на военные рельсы?

Европейский Союз выразил намерение поставить свою экономику на "военные рельсы".