Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

В Китаї ввели обов’язкове сканування облич для входу в Інтернет

З 1 грудня жителям Китаю для підключення нових мобільних сервісів буде потрібно просканувати свої обличчя. Про це пише ВВС.

Про майбутнє нововведення було оголошено у вересні. За словами влади, це робиться для захисту законних прав та інтересів громадян в кіберпросторі.

Влада КНР багато років послідовно бореться з анонімним використанням інтернету.

Для отримання мобільного номера і раніше було потрібно мати при собі посвідчення особи з фотографією (як це робиться в багатьох країнах). Тепер пред’явлене фото будуть звіряти зі сканом особи, щоб точно ідентифікувати користувача і упевнитися, що всі користувачі присутні в мережі під своїми справжніми іменами.

Наприклад, в 2017 році був прийнятий закон, згідно з яким інтернет-платформи зобов’язали перевіряти особи користувачів перед розміщенням їх контенту. Нове правило, за словами Міністерства промисловості та інформації, покликане посилити цю систему.

Кількість інтернет-користувачів в Китаї обчислюється сотнями мільйонів. Більшість з них входять в мережу через мобільні телефони.

Уряд широко використовує відеоспостереження і різні технології розпізнавання людей по особам для контролю за населенням. Китай вважається світовим лідером в цій області.

Джеффрі Дін, дослідник китайських інформаційних технологій і штучного інтелекту в Оксфордському університеті, говорить, що однією з причин прагнення Пекіна ідентифікувати всіх користувачів інтернету і смартфонів може бути боротьба з кіберзлочинністю. Але досить імовірний і інший мотив – посилення контролю над будь-якої активністю населення.

«Вони намагаються повісити табличку на кожного», – вважає експерт.

Китайські ЗМІ приділяють нововведенню мало уваги. Але сотні користувачів китайських соцмереж висловили заклопотаність тим, що влада збирає все більше даних про них.

Багато хто скаржиться на численні витоки персональних даних. За їхніми словами, їм телефонують незнайомі люди, звідкись дізналися їхні прізвища і адреси.

Є й такі, хто філософськи зауважує, що це технологічний прогрес, і нічого тут не поробиш.

Китайська влада давно цензурує інтернет, видаляючи і блокуючи інформацію, яку, на їхню думку, громадянам знати і обговорювати не варто.

Сучасний Китай, як зазначається, називають «країною відеокамер», Вони всюди. У 2017 році їх налічувалося 170 млн, а в 2020-м, як очікується, ця цифра зросте до 400 млн.

Влада і ЗМІ звеличують технологію розпізнавання осіб як ефективний засіб боротьби зі злочинністю. У минулому році в місцевій пресі широко висвітлювався випадок, коли завдяки їй поліція змогла затримати підозрюваного зловмисника на концерті серед натовпу в 60 000 чоловік.

Нагадаємо: в Китаї також існує система соціального рейтингу. Вона стала стали гарячою темою для обговорень в 2014, коли влада країни вперше озвучила плани про її реалізацію. Згідно з планами країни, кожна людина в КНР має отримати свою «оцінку» до 2020 року.

Як повідомлялось, влада Китаю систематично забороняє громадянам з низьким «соціальним рейтингом» («рейтингом громадської надійності») купувати квитки на швидкісний транспорт. За статистикою 2018 року оприлюдненою The Global Times вже відомо про 24 млн випадків застосування таких заборон, з яких у 17,5 млн разів заборона торкнулася покупки квитків на літаки, 5,5 млн разів – на швидкісні потяги.

У вересні цього року стало відомо, що систему соціального рейтингу впровадять найближчому майбутньому і для компаній

 

mind.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...