Пятница , 19 Апрель 2024
Мир

Японський дослідник отримав дозвіл на схрещення ембріону людини й тварини

Японський дослідник Хіроміцу Накауті отримав дозвіл на вирощення ембріонів тварин, які містять людські клітини. До березня 2019 року діяла часткова заборона на подібні експерименти.Про це повідомляє National Post

Професор Інституту медичних наук Токійського університету та кафедри генетики Стенфордського університету Накауті отримав дозвіл від комітету вчених, що працюють для японського уряду, і планує вирощувати людські клітини в ембріонах мишей і щурів, а потім трансплантувати ці ембріони в сурогатних тварин для подальшого спостереження. Кінцевою метою Накауті є вирощення тварин з органами з людських клітин, які врешті можна буде пересадити людям. Таким чином, у перспективі можна буде вирощувати тканини, органи, а можливо і цілі системи органів для трансплантації.

«Потрібно діяти поетапно й обережно, що дозволить вести діалог зі скептично налаштованою громадськістю, яка відчуває тривогу і занепокоєння», – каже Тецуя Ісіі, колега Накауті науковий співробітник Університету Хоккайдо в Саппоро (Японія). 

Деякі експерти у сфері біоетики стурбовані тим, що людські клітини можуть вийти за межі розвитку цільового органу, переміститися в мозок тварини, яка розвивається, і потенційно вплинути на його центральну нервову систему. Але ці проблеми враховували при розробці експерименту.

Спроби створення подібних ембріонів були й раніше, але заборона обмежувала «термінів життя ембріонів». Вченим було дозволено створювати гібридні види, але не доводити їх до моменту народження. Але Накауті дозволили піти далі.

Дослідник каже, що планує діяти повільно і не буде намагатися відразу домагатися народження гібридних тварин. Спочатку він планує вирощувати гібридні ембріони мишей до терміну в 14,5 днів, коли органи тварини вже сформуються. Такі ж експерименти дослідник проводитиме і на щурах, але їх гібриди будуть рости трохи довше – 15,5 днів. Пізніше Накауті планує подати заявку на отримання дозволу на вирощування гібридних ембріонів у свиней терміном до 70 днів.

hromadske.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...

Иордания объявила ЧС и готова к сбитию иранских дронов

Иордания объявила о ЧС после того, как Иран запустил десятки беспилотных летательных...