Вторник , 19 Март 2024
Общество

Що таке p2p перекази

P2P (від англ. peer-to-peer, person-to-person – від людини до людини, від рівної до рівної) – однорангова, рівноправна, партнерська модель взаємодії «на рівних». Вона ще називається пірінгова.

Спочатку p2p перекази застосовували для передачі даних всередині однорангових комп’ютерних мереж. У таких мережах учасники є рівноправними. У тому числі кожен може виконувати функції сервера зі свого комп’ютера, де зберігаються файли, і функції клієнта, що їх завантажує.

З чим можна порівняти p2p перекази?

За подібною моделлю працює те, що люди звикли називати «торренти». Програми, що підтримують цю технологію використовують спеціальний пірінговий мережевий протокол, однією з його особливостей є те, що кожен учасник мережі, який завантажив будь-який фрагмент файлу, що передається на пристрій, може роздати іншим учасникам.

P2P та бізнес

P2P-платежі – це платежі між фізичними особами. Як правило, це перекази між картками або банківськими рахунками, які проводяться за допомогою мобільних додатків.

P2P-інвестиціях (краудлендинг) – спосіб фінансування, коли майданчик безпосередньо з’єднує інвестора та позичальника.

P2P-кредитування – це спосіб рівноправного кредитування, коли майданчик дозволяє дати в борг або зайняти гроші без участі банку або іншої фінансової організації.

Всі ці операції необхідні для швидкого та безпечного ведення бізнесу у мережі.

Нюанси, про які потрібно знати

P2P-кредитування є ризикованим для кредиторів. Зазвичай сервісами такого кредитування користуються люди, яким важливо взяти позику без застави. Тому перевірити позичальників складно та стовідсоткових гарантій повернення грошей теж немає. Натомість ставки за подібними кредитами досить високі.

Переваги P2P:

  • швидко;
  • зручно;
  • працює всюди;
  • підходить для будь-якого бізнесу;
  • гарантована професійна технічна підтримка.

P2P-інвестиції у дрібний бізнес теж мають високі ризики. Нерідко компанії оголошують дефолт і всі платежі інвестору від них припиняються. Крім того, на віртуальних фінансових майданчиках є мінімальний термін інвестицій, протягом якого гроші не можна вивести з брокерського рахунку.

P2P-платежі зручні для фізичних осіб, і тому можуть послужити хорошу службу для бізнесу. Йдеться не лише про благодійність чи краудфандінг. За кордоном деякі ресторани встановлюють P2P-платежі у своїх додатках. Таким чином вони створюють своїм гостям комфортні умови для оплати рахунку. Саме так і можна вводити нові технології у вже існуючий бізнес.

Погода

Новости по теме

Список возможных убежищ для донецких беженцев расширился на две области

Жителей Донецкой области, которые прошли через эвакуацию могут найти убежище в ещё...

“Дія” опубликовала свой исходный код, где и как его получить?

Теперь государства, которым интересен опыт украинской цифровизации могут понять логику основного в...

Как назначить дату из “Дії” в календарь не выходя из приложения?

Получить государственные услуги так же просто, как заказать доставку, либо записаться на...

Единый номер спасения: принцип работы линии 112

Начиная с июля прошлого года в украинском государстве постепенно начали внедрять единый...