Пятница , 29 Март 2024
Общество

“Диджіталізація кульгає. Е-лікарняні – чудово, але без паперових листів непрацездатності не обійтись”, – юрист

Запровадження електронних лікарняних листів є позитивним кроком, проте скасування традиційних паперових листів непрацездатності є передчасним, оскільки не вся країна забезпечена належним доступом до мережі інтернет, а також не всі громадяни погоджуються з релігійних міркувань отримувати електронний цифровий підпис.

Про це в ефірі українського телеканалу сказав юрист Ростислав Кравець, передає UAINFO.org.

“Із 1 червня українці вже можуть оформлювати електронний лікарняний. Для цього слід створити кабінет на сайті Пенсійного фонду України, і лікарі на прохання пацієнта зобов’язані вносити відповідні дані до бази Національної служби здоров’я. Ця база, як відомо, доступна лікарям, пацієнтам і роботодавцям”, – пояснив він. 

Юрист уточнив, що нині електронні лікарняні прирівняні до паперових, але якщо людині потрібні саме паперові лікарняні, то їх можна оформити на основі створеної бази і надати на вимогу. При цьому Ростислав Кравець зазначив, що для реєстрації у Особистому кабінеті необхідно попередньо створити електронний цифровий підпис.

“Електронний ключ (електронний цифровий підпис) можна отримати або у Податковій адміністрації, або в окремих банках”, – зазначив він і додав, що чимало людей відмовляються від отримання ідентифікаційного коду та ЕЦП, тому для них слід забезпечити можливість отримання саме паперових лікарняних. 

“Впровадження електронних лікарняних безумовно потрібно. Але для дотримання прав людини, зокрема, з релігійних бачень, слід лишити можливість отримання паперових листиків непрацездатності”, – завершив Ростислав Кравець.

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.