Вторник , 19 Март 2024
Общество

Радуцький: Ще не завершилася третя хвиля коронавірусу, а нам потрібно готуватися до четвертої. І вона може бути більш загрозливою

Третя хвиля коронавірусної хвороби пішла на спад. У країнах ЄС фіксують зменшення кількості хворих і зниження рівня госпіталізації.

Про це у Facebook пише голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, інформує UAINFO.org.

У Польщі на піку третьої хвилі (кінець березня) виявляли до 32 тис. нових хворих, учора – 7000. У Чехії (на початку березня) за добу інфікувалося приблизно 13 тис., за вчора – 830 осіб. В Італії місяць тому за день було до 23 тис. нових хворих, сьогодні – 8800. Країни ЄС почали поступове послаблення карантину.

В Україні, як і в сусідніх країнах, також епідеміологічна ситуація стабілізувалася, спостерігається позитивна динаміка. Хоча в деяких регіонах досі небезпечним залишається рівень зайнятості ліжок у реанімації: у Харківській області – 85%, у Сумській – 78%, у Миколаївській – 77%. 13 регіонів країни залишаються в “червоній” зоні, три – у “жовтій”. 

Ще не завершилася третя хвиля коронавірусу, а нам потрібно готуватися до четвертої. Традиційно сезон активного поширення вірусних захворювань починається восени. Учені прогнозують, що четверта хвиля може бути більш загрозливою через поширення нових штамів коронавірусу. В Індії нещодавно виявили “індійський” штам, до складу якого входить дві мутації вірусу. Дослідження цього штаму продовжується, він може виявитися небезпечнішим за “британський” і “південноафриканський”.

У перший рік пандемії вчені вважали, що повторне зараження коронавірусом можливо через шість – дев’ять місяців після хвороби. Українські епідеміологи проаналізували 1200 випадків повторного зараження COVID-19. Висновки невтішні: найчастіше люди заражалися через три-чотири місяці, іноді – п’ять місяців, були одиничні випадки зараження через півтора місяця. 

Тому бачимо, що високий рівень антитіл в організмі зберігається недовго. Ті пацієнти, які нещодавно перехворіли на коронавірус, можуть інфікуватися вже восени.

Єдиний вихід попередити четверту хвилю коронавірусу – значно прискорити темпи вакцинації. Ізраїль, США, Великобританія планують провести щеплення всього дорослого населення вже за кілька місяців. Україна може не встигнути вакцинувати громадян до кінця року.

Темпи прищеплювальної кампанії є незадовільними. 4 квітня президент дав завдання уряду розробити новий національний план вакцинації. Очікую на цей документ. Хочу побачити чіткі кроки, якими МОЗ пропонує до кінця року вакцинувати 70% населення країни.  

Михайло РАДУЦЬКИЙ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Список возможных убежищ для донецких беженцев расширился на две области

Жителей Донецкой области, которые прошли через эвакуацию могут найти убежище в ещё...

“Дія” опубликовала свой исходный код, где и как его получить?

Теперь государства, которым интересен опыт украинской цифровизации могут понять логику основного в...

Как назначить дату из “Дії” в календарь не выходя из приложения?

Получить государственные услуги так же просто, как заказать доставку, либо записаться на...

Единый номер спасения: принцип работы линии 112

Начиная с июля прошлого года в украинском государстве постепенно начали внедрять единый...