Пятница , 29 Март 2024
Общество

Дієтолог: Кефір містить до 40-50 різних штамів бактерій і дріжджів, а в йогурті зазвичай залучено тільки два штами

“Навіщо пити кефір? Заради його корисних властивостей. Кефір унікальний ферментований напій, виготовлений з коров’ячого, козячого або овечого молока. Ще в 1908 році імунолог Ілля Мечников зазначив що ферментовані продукти – сквашене молоко, кефір і квашені овочі впливають на здоров’я та довголіття і припускав, що молочнокислі бактерії, які містяться в них пригнічують ріст шкідливих організмів в кишечнику”, – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише дієтолог Світлана Фус, інформує UAINFO.org

“Своєрідність кефіру в особливостях закваски – кефірному грибку, в якому уживаються багато мікроорганізмів. Це і молочнокислі стрептококи, молочнокислі, оцтовокислі бактерії, а також дріжджі. Одні бактерії створюють молочну кислоту, інші – ароматичні речовини. А дріжджі “з’їдають” частину молочного цукру і переробляють його в етиловий спирт і утворюють вуглекислий газ, який і надає кефіру характерний освіжаючий «фірмовий» смак.

Кефір, на відміну від інших молочних продуктів, містить дуже мало лактози, тому що більша її частина, завдяки кефірному грибку, перетворюється в молочну кислоту, піровиноградну кислоту і надзвичайно важливий екзополісахарид кефіран. Саме він має протимікробні і ранозагоюючі властивості, здатний знижувати рівень холестерину в сироватці крові. Крім того власне кефіран підвищує імунітет.

Кефір, як натуральний молочнокислий напій з мікробіологічної точки зору є надзвичайно цінним і унікальним пробіотиком, оскільки містить до 40-50 різних штамів бактерій і дріжджів, в той час як для в йогурті зазвичай залучено тільки два штами – термофільний стрептокок та болгарська паличка.

Чому варто включати кефір в свій раціон?

– сприяє відновленню балансу кишкової мікрофлори, особливо після курсу лікування антибіотиками,

– містить пробіотики, які пригнічують ріст шкідливих бактерій в кишечнику,

– багатий вітамінами А, B2, В12, C, РР, мінералами, ферментами і амінокислотами,

– підвищує імунні функції організму,

– допомагає в лікуванні псоріазу, екземи, аутоімунних і алергічних захворювань, благодійно впливає на кишкову мікрофлору,

– багатий легкозасвоюваним кальцієм і білком,

– підходить для людей з легкою формою непереносимості лактози . У більш важких випадках рекомендується вживати молочні продукти без лактози,

– просто зробити самостійно, додавши кефірну закваску в молоко і почекати 24 години.

Важливо! Свіжий кефір надає легке послаблюючу дію, триденний – закріплює.

Який кефір краще вибрати? Адже він може відрізнятися калорійністю, жирністю, наповнювачами і складом.

– Купуйте натуральний продукт. Уникайте кефір зі смаком фруктів. Він, як правило, смачний, але… на жаль, в ньому мало натуральних фруктів і ягід, за то багато цукру, ароматизаторів і смакових добавок. Краще придбати натуральний напій і в домашніх умовах додати до нього свіжі або заморожені фрукти і ягоди.

-Надавайте перевагу кефіру з нормальним вмістом жиру 3,2%. Пам’ятайте: кефір, що не містить жирів, позбавлений цінних розчинних в них вітамінів, таких як A і D.

-Щільність не має значення при виборі продукту. Густий він або рідкий – це не впливає на поживну цінність і на вміст корисних бактерій. Тільки вибираючи густий продукт перевірте чи немає в його складі штучних загусників, стабілізаторів і крохмалю.

-Звертайте увагу на терміни зберігання. Це чи не основний індикатор натуральності продукту. Вибирайте той кефір, який має термін придатності від 36 годин і до 15 діб. Тоді в ньому більше живих бактерій, він більш корисний.

Кефір, як і шлунковий сік мають низьке значення рН. Якщо ви не отримуєте іншої їжі, «голодний» шлунок ще більше продукує соку і шкодить своїй власній слизовій. Тому худнути на кефірній дієті чи робити розвантажувальні дні на кефірі не варто.

Кефір протипоказаний тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку, при гіперацидному гастриті. Його не рекомендують при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, а також при панкреатиті.

Для дорослої людини споживання кефіру – 250-300 мл на добу буде достатнім. Намагайтеся по можливості регулярно вживати його в їжу. Харчуйтеся смачно і правильно!”, – завершує дієтолог. 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.