Вторник , 16 Апрель 2024
Общество

Освіті й науці завдано нищівного удару, від якого вони навряд отямляться – учений

Учора, 17 грудня, Верховна Рада 226-ма голосами підтримала кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти й науки

Про це у своєму блозі на “ЛІГА.net” пише Антон Сененко.

Попри протести вчених та освітян. Попри численні скандали, зокрема із приводу плагіату в його наукових роботах і листи-застереження від Євросоюзу щодо небезпеки зупинки реформ в освіті через його діяльність.

Попри незгоду Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій.

Показово, що “слугам народу”, аби протягнути настільки одіозну персону, яку не підтримав навіть “свій” профільний комітет із освіти, довелося долучати голоси “за” від ОПЗЖ (Суркіс-Кива-Медведчук), “За майбутнє” і “Довіри”. Чудова, як на мене, коаліція.

Чому це голосування настільки трагічне?

Воно страшне за своєю суттю, бо надсилає відразу кілька дуже важливих і взаємопов’язаних сигналів науковцям, освітянам і батькам школярів та студентів:

• Віднині пояснити як дитині, так і молодому вченому, що красти чужі ідеї – погано, стало практично неможливо. Окрім, звісно, випадку, коли ти відразу налаштовуєш малечу чи науковця на виїзд за кордон, де подібні речі – злочин, за який тебе позбавлять посад, звань, ступенів.

Читайте також: Науковиця пояснила, як одне рішення множить на нуль усю нашу освіту й науку

• Плагіатор на посаді міністра освіти й науки лише своєю присутністю ставить хрест на ідеї академічної доброчесності та своїм прикладом показує, що ані самостійність здобуття нових знань, ані власні дослідження не є запорукою успіху в Україні. Множимо це на від’ємну інвестиційну (неспекулятивну) привабливість країни, корумповані суди та незахищеність інтелектуальної власності й розуміємо, що свої ідеї краще реалізовувати в юрисдикціях інших країн.

• Держава, в якій процвітає імітація наукової діяльності, і яку “освятили” депутати парламенту, приречена на подальшу стагнацію у сфері освіти та науки. Нормальним ученим буде вкрай важко працювати під проводом міністра, що гадки не має про справжню науку.

Те ж саме з нормальними освітянами. Бо подібне оточується подібним, тобто імітаторами. Звідси матимемо технологічну деградацію й остаточний занепад українських університетів і наукових інституцій.

Як наслідок – у школярів і студентів, аби мати шанс на реалізацію свого потенціалу, на жаль, залишається все менше шансів зробити це в Україні.

• Це сигнал міжнародній спільноті: будь-яка ініціатива у сфері науки, подана від України, має бути піддана детальній перевірці, адже тут на державному рівні толерують плагіат.

Читайте також: Сода, рак і підручник із хімії: у Шкарлета не бачать проблем, посилаються на лікаря, засудженого за вбивство пацієнта

Окрім суті, рішення призначити Шкарлета міністром освіти та науки – страшне за своїм механізмом.

Дмитро Табачник був міністром освіти і науки всього кілька років, однак наслідки його підривної діяльності наукова й освітянська спільнота “відгикують” досі. У даному випадку матимемо аналогічну ситуацію, і “міни”, закладені в фундамент освіченості українців, буде вкрай важко відстежувати та деактивовувати.

• Ми отримали новий мем “шкарлетити”, тобто плагіатити, красти чужі ідеї.

• Сюрреалізм ситуації у країні став практично ідеальним.

• Окрім себе – батьків, освітян, науковців – звинувачувати абсолютно нікого, адже нинішня ситуація є результатом демократичного волевиявлення на виборчих дільницях. За тиранії Шкарлет був би просто призначений “згори”, і це було би значно гірше.

Однак, попри спробу трохи розрадити ситуацію, мушу констатувати таке:освіті та науці в Україні завдано нищівного удару, від якого вони навряд чи отямляться.

Освіті та науці, а не їхнім імітаціям. З імітаціями нічого не трапиться.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как уберечь блонд и избежать желтизны волос?

Для того чтобы получить идеальный блонд без желтизны необходимо придерживаться нескольких правил,...

Как понять что ваши отношения разрушаются?

Самое начало отношений для всех кажется настоящим счастьем.

Техника дыхания, которая поможет уснуть в считанные минуты

Стресс, переживания и внутреннее беспокойство - основные проблемы в современном мире для...

Уклонистов хотят лишить права вождения, но есть два исключения

Проект закона о мобилизации, который был подготовлен ко второму чтению в Верховной...