Пятница , 29 Март 2024
Общество

Письменник: Ми вже втратили безвіз

Для мене отримання Україною безвізу є найважливішою подією та перемогою останнього десятиліття, здобутком Революції гідності й нашим цивілізаційним проривом. Так, усі інші реформи та кроки також були важливими, але саме безвіз є водночас наслідком успішних реформ і їхнім авансом, запорукою продовження євроінтеграційного курсу держави

Про це у своєму блозі на “Дні” пише Андрій Любка.

Як і мільйони інших українців, я встиг добряче настоятися в чергах перед консульствами, визбирував довідки й запрошення, шукав і часом навіть фальсифікував необхідні папірці, переживав стреси та загальне приниження. Таким був шлях отримання візи – аби потрапити до ЄС, треба було спочатку відчути себе людиною другого сорту.

Читайте також: Скандальне рішення КСУ руйнує не тільки безвізовий режим – ЗМІ

Мою ситуацію покращувало те, що я завжди мав запрошення від солідних закордонних установ та організацій, подорожував із метою культурного обміну, виступав за кордоном на фестивалях, мої книжки виходили в ЄС, на різноманітних дипломатичних прийомах я знайомився з консулами й мав змогу пізніше особисто контактувати з ними, але всього цього було замало для отримання візи.

Завжди виникали нові перепони – статус безробітного (а де має працювати письменник?!), відсутність родини та власної нерухомості (фактори, що “прив’язують” тебе до твоєї країни й ніби гарантують, що ти не виїдеш назавжди). Доходило до абсурду: одного разу дівчинка у віконечку візового центру на повному серйозі заявила мені, що я можу документально довести свої численні зв’язки з Польщею, але не можу підтвердити своїх зв’язків із Україною. Тоді я запропонував додати до пакету документів кардіограму – бо Україна, мовляв, у мене в серці.

Нині на цілком офіційному рівні заговорили про те, що ми можемо втратити безвіз. Безглузде рішення Конституційного суду може коштувати цілому народові свободи пересування й відчуття людської гідності. Зрозуміло, що ситуацію потрібно рятувати – доступними засобами й методами. Але рішення президента Зеленського використати метод “клин клином”, тобто бажання боротися з порушенням закону незаконними методами, до добра теж не приведе. Навпаки – штовхне країну до конституційного хаосу, наслідки якого передбачити складно, але очевидно, що вони будуть негативними. І якщо гарант Конституції вирішує порушити Конституцію (в частині неконституційного розпуску складу КС), то це ще більше наближає нас до втрати безвізового режиму з ЄС.

Читайте також: Розпуск КСУ нічого не вирішить, вихід із кризи геть інший – Портников

Але в цій ситуації я хотів би звернути увагу на факт, про який чомусь в Україні дуже мало говорять вголос – ми вже втратили безвіз! Можна називати це призупиненням або паузою, новими умовами чи реальністю коронавірусного світу, але безвіз більше не працює. Тепер знову потрібно зібрати цілу папку папірців і довідок, щоби подати їх комусь на розгляд й очікувати відповіді, робити дорогі тести, випрошувати якісь запрошення й показувати бронь готелю на кордоні, купувати додаткову страховку, а в підсумку – знову не бути до кінця впевненим, що тебе на тому кордоні таки пропустять. А не завернуть, вигадавши якусь дріб’язкову причину.

Від мого дому до кордону з Євросоюзом (Словаччина) – усього два кілометри. Заїжджаючи на університетський пагорб в Ужгороді, я бачу Словаччину й Угорщину. Коли ходжу по гриби в поблизький ліс, мені приходить смс про те, що мене вітають у Словаччині та пропонують купити пакет ровмінґу. Ось він, Євросоюз – на відстані простягнутої руки, але потрапити туди я вже більш ніж пів року не можу.

Бо безвізу в нас уже нема.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.