Пятница , 29 Март 2024
Общество

ООН рекомендує Україні амністувати частину засуджених через пандемію коронавірусу

Моніторингова місія ООН з прав людини рекомендує Україні ухвалити закон про амністію деяких категорій засуджених для зниження ризику поширення у в’язницях коронавірусу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила голова місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер під час презентації в Києві 30-го звіту місії щодо прав людини в Україні, який охоплює шість місяців – період з 16 лютого 2020 р. по 31 липня 2020 р.

За її словами, в установах виконання покарань проводять мало тестувань на COVID-19, не дотримуються заходи епідбезпеки.

«Ми занепокоєні інформацією, яка надходить від Офісу омбудсмана, що не виконуються заходи щодо протидії COVID-19 у закладах затримання. Було 120 підтверджених випадків COVID-19 у тюрмах, і 1 особа навіть померла. Однак тестувань дуже мало, і насправді може бути більше випадків», – сказала Богнер.

Вона зазначила, місія ООН рекомендує Україні ухвалити відповідний закон, щоб на волю вийшли деякі категорії особливо уразливих ув’язнених.

«Місія закликає вжиті заходи, щоб зменшити тюремне населення шляхом ухвалення законопроекту про амністію, і слід більше виносити вироки, які не передбачають ув’язнення», – сказала голова місії в Україні.

При цьому Богнер уточнила, що до в’язнів і місць позбавлення волі на не підконтрольних уряду України територіях представників місії не пускають.

«Міжнародні організації мають мати безперешкодний доступ до таких місць. І це має відбутися якомога скоріше», – наголосила вона.

Амністія в Україні

У парламенті зареєстровано законопроект «Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)» № 3397.

Згідно із документом, амністія стосується лише тих, хто скоїв ненасильницькі злочини.

За даними правозахисників, у разі ухвалення законопроекту, на волю з тюрем та СІЗО мали би вийти близько 3 тис. в’язнів. Насамперед, це люди похилого віку, люди з інвалідністю, вагітні та інші.

В Україні близько 53 тис. засуджених, ще близько 20 тис. утримують у СІЗО.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.